vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Jablečné hrudky s křupavým arašídovým máslem - sladké a extra jednoduché na přípravu

13.07.2020 Kamila Metzová

Moučníky a dezerty

Jednoduchý recept, když je cílem upéct něco "sladkého zdravého". Těsto je připravené raz dva. Výsledkem jsou malé voňavé, vláčné a akorát sladké chuťovky, které se hodí i jako svačinka do krabičky.

Arašídové máslo je ingredience, která nepatří mezi stálice mých zásob. Občas ale s nějakým konkrétním záměrem sklenici koupím. Třeba, když chci upéct tyto domácí sušenky z arašídového másla.

Teď jsem sáhla po arašídovém máslu s kousky arašídů (crunchy) s tím, že vyrobím něco snadného, složením jednoduchého. Cílem bylo vytvořit něco dobrého sladkého na chuť a obejít se bez mouky, másla, cukru...

Výsledek mě velmi mile překvapil.

 Ingredience na 1 plech (15 malých kousků)

 Postup

  1. Pomelu nebo rozsekám jemné ovesné vločky. Není z nich mouka, je tam stále struktura a malé kousky vloček.
  2. Smíchám je s nastrouhaným jablkem a arašídovým máslem.
  3. Hrudky by "fungovaly" i bez oslazení, mým cílem ale bylo vytvořit něco sladšího, proto jsem těsto doladila asi 3 lžícemi hustého obilného sirupu. A ještě jsem přidala trochu skořice.
  4. Těsto dám odležet do lednice, aby trochu ztuhlo. Pokud by ale pro tento krok nebyl čas, dá se s ním pracovat i hned. Z těsta lžičkou odebírám malé hromádky a dávám je na plech vyložený pečícím papírem.
  5. Peču na 175 stupňů asi 18 až 20 minut. Když se pečou méně, jsou měkčí, když déle jsou více křupavější. 🙂

☝️Arašídové máslo můžete využít i v tomto receptu na brownies s arašídovým máslem🐭

Kromě všeho ostatního je výhodou těchto jablečno-arašídových hrudek v tom, že jsou variabilní a "snesou" různé druhy obilovin a oslazení. Skvěle do nich dají zakomponovat i rozinky.👍

<p>Vláčné těsto dávám na plech vyložený pečícím papírem lžičkou. Pokud byste nechtěli hrudky, je možné je splácnout a udělat z nich kolečka, placičky...</p>

<p>Mně jich vyšlo 15. Nám to takhle stačí. Kdybych chtěla dělat pro více lidí, jednoduše zdvounásobím dávku.</p>

<p>Hrudky mají příjemnou strukturu... Pro hladkou konzistenci je možné místo nadrcených vloček použít mouku a místo "crunchy" arašídového másla zvolit "smooth".</p>

<p>Peču je asi 18 minut na 175 stupňů. Do zlatova. Vše dle citu, velikosti hrudek a dle vaší trouby.</p>

<p>Jsou křehké, ale spíše vláčné. Vůbec nedrobí a drží pohromadě. Ideální do krabičky. 👍</p>

<p>Jsou to vlastně takové sladké zdravé jednohubky. 😀</p>