vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Hustá zelňačka s uzeným masem, bramborami a smetanou

07.02.2020 Kamila Metzová

Polévky

Jedno zelí, pár brambor, kousek masa a je z toho plný hrnec polévky. Zelňačka je klasika, která je nenáročná na přípravu a sedne v každém ročním období.

Toto je moje verze a můj oblíbený poměr surovin. Většinou ale polévky podobného typu připravuji "od oka".

Při výběru surovin je dobré dopracovat se k zelí, které vyhovuje... Mně vyhovuje více drobné, které není tuhé.

Nedoporučuje se vařit hned najednou brambory i zelí, protože by se v kyselé vodě brambory hůře vařily. Toť rada babiček :)

 Potřebujete

 Postup

  1. Na oleji orestuji na drobno pokrájenou cibuli, až zesklovatí, přidám na kostičky nakrájené uzené maso. Zasypu červenou paprikou, krátce promíchám, zaliju vodou a ochutím kořením.
  2. Přidám na kostičky nakrájené brambory a vařím je do poloměkka. Musí být téměř uvařené, ale tuhé.
  3. Do polévky vložím "drobné" pokrájené kyselé zelí a vařím asi 15 minut.
  4. Dle potřeby trochu zahustím, pokaždé klidně jinak a na závěr zjemním smetanou. Smetana může klasická třeba ve farmářské kvalitě nebo různé rostlinné verze)

Nedá se na ní nic zkazit. Více či méně hustá, více či méně kyselá, ale vždycky dobrá :)

<p>Zelňačka může mít mnoho podob. Od lehčí "vodovější" až po tu, ve které stojí lžíce :)</p>

<p>Jakou máte rádi vy? Moje zelňačka musí být pořádně kyselá :)</p>