vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Hrníčková bábovka s cizrnovou moukou a kakaem

11.03.2020 Kamila Metzová

Moučníky a dezerty

Cizrnová mouka je výborným a praktickým pomocníkem v moderní kuchyni. Jednoduše ji lze zapojit i při přípravě bábovky. Hrníčková verze celou práci usnadňuje.

Tento recept není ani tak o bábovce jako o cizrnové mouce. Cizrnovou jemně mletou mouku lze dnes běžně koupit. Jak název napovídá, cizrnová mouka se vyrábí z cizrny, která je pro svoji atraktivní chuť považována za jednu z nejoblíbenějších luštěnin.

Mouku z cizrny lze využít při pečení moučníků, je třeba vyzkoušet, jaký poměr bude vyhovující. Já nejčastěji volím variantu "půl na půl", kdy v receptu polovinu běžné mouky nahradím cizrnovou. Není třeba se bát netradiční chuti, v tomto receptu je chuť "normální" bábovková.

Cizrnová mouka najde uplatnění dále při výrobě různých zeleninových placiček, lívanečků, ale také při zahušťování či výrobě polévkové zavářky.

Mouka z cizrny je bezlepková, má nízký glykemický index, obsahuje vlákninu, z mikronutrientů lze vyzdvihnout draslík a hořčík. Za zmínku ještě stojí, že cizrna do pokrmů přináší i nezanedbatelné množství bílkovin.

A teď už k bábovce... :)

 Ingredience

1 hrnek = 250 ml

Postup

  1. Vyšlehám vejce se sladidlem do pěny. Přidám všechny ostatní ingredience kromě kakaa a smíchám ve středně husté těsto.
  2. 3/4 těsta vyliju do bábovkové formy. Do zbytku přidám kakao a vliju také do formy. Pomocí vidličky ve formě opatrně krouživými pohyby promíchám, aby vznikl "efekt" :)
  3. Peču jako klasickou bábovku na 175 stupňů asi 50 minut.

Pokud vás cizrnová mouka zaujala a máte chuť vyzkoušet další recept, doporučuji tyto lívance s cizrnovou moukou. Na víkendovou snídani jsou jako dělané.

Ať se vám bábovka povede! :)

<p>Jemně mletá cizrnová mouka je vhodná především při přípravě moučníků, perfektně funguje také jako zahušťovadlo do různých polévek, placiček či karbanátků.</p>

<p>Bábovka se dobře krájí, nerozpadá se, je vláčná a chuťově vyvážená :)</p>