11.03.2020 Kamila Metzová
Cizrnová mouka je výborným a praktickým pomocníkem v moderní kuchyni. Jednoduše ji lze zapojit i při přípravě bábovky. Hrníčková verze celou práci usnadňuje.
Tento recept není ani tak o bábovce jako o cizrnové mouce. Cizrnovou jemně mletou mouku lze dnes běžně koupit. Jak název napovídá, cizrnová mouka se vyrábí z cizrny, která je pro svoji atraktivní chuť považována za jednu z nejoblíbenějších luštěnin.
Mouku z cizrny lze využít při pečení moučníků, je třeba vyzkoušet, jaký poměr bude vyhovující. Já nejčastěji volím variantu "půl na půl", kdy v receptu polovinu běžné mouky nahradím cizrnovou. Není třeba se bát netradiční chuti, v tomto receptu je chuť "normální" bábovková.
Cizrnová mouka najde uplatnění dále při výrobě různých zeleninových placiček, lívanečků, ale také při zahušťování či výrobě polévkové zavářky.
Mouka z cizrny je bezlepková, má nízký glykemický index, obsahuje vlákninu, z mikronutrientů lze vyzdvihnout draslík a hořčík. Za zmínku ještě stojí, že cizrna do pokrmů přináší i nezanedbatelné množství bílkovin.
A teď už k bábovce... :)
1 hrnek = 250 ml
Pokud vás cizrnová mouka zaujala a máte chuť vyzkoušet další recept, doporučuji tyto lívance s cizrnovou moukou. Na víkendovou snídani jsou jako dělané.
Ať se vám bábovka povede! :)
<p>Jemně mletá cizrnová mouka je vhodná především při přípravě moučníků, perfektně funguje také jako zahušťovadlo do různých polévek, placiček či karbanátků.</p>
<p>Bábovka se dobře krájí, nerozpadá se, je vláčná a chuťově vyvážená :)</p>