vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Křupavé hrachové karbanátky s batátovou kaší

16.06.2020 Kamila Metzová

Hlavní jídla

Zelený hrách, to není "jen" hrachová polévka nebo hrachová kaše jakožto jídlo chudých nebo zlo ze školní jídelny.😅 Ze zeleného hrachu můžete snadno připravit výborné karbanátky a doslova překvapit...🙂

Když jsem poprvé připravovala hrachové karbanátky, věděla jsem, že mně chutnat budou. Víc mě ale překvapilo, že chutnaly i dětem. Jedly je pak i za studena a mazaly si na ně jogurtový dip...

Některé druhy karbanátků či placiček připravuji v troubě. Tyto však opékám klasicky na pánvi, aby byly karbanátky hezky křupavé...

Z poloviny tradičního půlkilového balení hrachu (tedy z 250 g suchého hrachu) jsem udělala 8 karbanátků.

 Ingredience na 8 karbanátků

 Postup

  1. Hrách přes noc namočím, druhý den v nové vodě uvařím do měkka a scedím. Doba varu podle typu hrachu, já jsem ho vařila asi 40 minut.
  2. Hrách rozmixuji, ochutím kořením, přidám vejce, lžíci olivového oleje, česnek, orestovanou cibuli a zahustím jemnými ovesnými nebo jinými vločkami v kombinaci s kukuřičnou strouhankou. Cílem je, aby těsto bylo středně tuhé.
  3. Rukama vytvaruji menší karbanátky a opeču je do zlatova z obou stran na preferovaném tuku, který má vysoký kouřový bod.
  4. Podávám s batátovou nebo bramborovou kaší, zdobím zelenými bylinkami. Hotovo!

 Příprava batátové kaše

Batátová kaše se připravuje úplně stejně jako bramborová. Batáty oškrábu, nakrájím na kostky a uvařím v menším množství osolené vody do měkka. Snažím se, aby se voda spíše vyvařila a nemusela jsem pak nic "vylévat do dřezu". V batátech tak zůstane více živin. Na koho jsou samotné batáty "moc", doporučuji nakombinovat je s bramborami.

 TIP

Když už budete hrách namáčet a vařit, použijte rovnou celé balení nebo cca půl kila. Část uvařeného hrachu pak použijte na karbanátky, zbytek na polévku či kaši.

☝️Dalším výborným tipem na netradiční karbanátky jsou tyto šťavnaté kedlubnové karbanátky s domácím jogurtovým dipem.🐭

A nejlepší na těch všech karbanátkách je, že se můžou udělat pokaždé jinak. Když jsou správně ochucené a dobře opečené, skvěle poslouží spolu s přílohou jako hlavní jídlo, ale také samotné jako svačina do krabičky na cestu.🙂

<p>Těsto by mělo být středně tuhé a karbanátky by z něj měly jít rukama snadno vytvarovat.</p>

<p>V některých receptech se objevuje postup, kdy se karbanátky ještě obalují v trojobalu. To je ale z mnoha důvodů zbytečné. Já je rovnou opékám a jsou i tak krásně zlaté a křupavé...🙂</p>

<p>K hrachovým karbanátkům se výborně hodí kaše. Já jsem zvolila čistě batátovou, výborná je také kombinace šťouchaných brambor a batátů s kouskem přepuštěného másla Ghí. Vše může ještě doladit kopeček kvašené zeleniny nebo domácí česnekový dip s bylinkami.👍</p>