Hrachová kaše s cibulkou a volským okem
20.04.2020 Kamila Metzová
Hlavní jídla
Žádné "jídlo chudých a levný zdroj bílkovin"... Hrachová kaše je vynikající, úžasně voňavá a sytá příloha. Doplněná o pořádnou porci zlaté cibulky má ten správný šmrnc.
Další přirozená surovina, ze které lze snadno vyrobit dobré jídlo. Zelený hrách. Mohla bych se tu o hrachu a hrachové kaši rozepsat na 2 Á čtyřky, je to ale zbytečné. Udělat chutnou hrachovou kaši je naprosto jednoduché. Stačí znát pár faktů.
Ingredience na 4 porce
- 300 g zeleného loupaného hrachu
- Na dochucení sůl, česnek, majoránka
- Na zjemnění mléko nebo rostlinná smetana a máslo
- K podávání proužky orestované cibule ( na másle Ghí nebo olivovém oleji), volská oka a kyselé okurky
Postup
- Hrách nejdříve namočím. Buď na pár hodin nebo přes noc. Vodu pak sliju. Hrách dám do hrnce nebo papiňáku, zaliju vodou tak, aby voda byla min. 5 cm nad hrachem a uvařím do měkka. Trvá to asi 45 minut.
- Hrách pak sliju přes sítko a rozmixuji ve stolním mixéru do hladka.
- Vzniklou kaši přeliju do hrnce a dochutím česnekem, solí a majoránkou. Zjemním ji máslem a postupně jak míchám, kaše pořád houstne a pár minut ladím konzistenci pomocí tekutiny. Tradičně se používá mléko, může být i rostlinná smetana. Záleží, jak to potřebujete. 🙂
Co je dobré vědět
- Hrachovou kaši lze udělat jak ze žlutého, tak ze zeleného hrachu. Já preferuji kaši ze zeleného, protože mi vyhovuje chuť.
- Aby byla kaše lépe stravitelná, připravuji ji z loupaného hrachu. Nejčastěji se prodává jako "loupaný půlený". Vždy ho předem namáčím. Alespoň na 3 hodiny nebo přes noc.
- Hrách vařím buď v hrnci nebo v papiňáku tak, aby byl úplně měkký, spíše rozvařený. Asi 45 minut. Vodu sliju a nepoužívám.
- Hrachovou kaši nezahušťuji moukou, je to zbytečné. Stačí ji dobře rozmixovat a zjemnit máslem
- Ke konci kaši ještě provařím a dořeďuji mlékem nebo rostlinnou smetanou do požadované konzistence. Kaše by neměla být příliš hustá. Neměla by v ní "stát lžíce".
Já k hrachové kaši upečený párek, uzené maso a ošatku chleba rozhodně nepotřebuji... Bohatě stačí kyselé okurky a volské oko. 🙂
☝️Volské oko může mít mnoho podob. Doporučuji vyzkoušet tento jednoduchý recept na zapečené volské oko caprese.🐭
A nejlepší na tom všem je, že ať tu hrachovou kaši uděláte, jak ji uděláte, ona se nakonec pokaždé stejně povede... 👍
<p>Uvařený hrách sliju a rozmixuju na kaši. Tu pak vrátím do hrnce a dochutím solí, majoránkou, česnekem. Kaši pak ještě chvíli vařím a postupně dle požadované konzistence dořeďuji mlékem nebo rostlinnou smetanou a zjemním máslem.</p>
<p>Hrachová kaše bez pořádné porce orestované cibulky? Taková kaše se snad ani nepočítá! 😀Na 1 porci pěkně 1 cibuli.</p>
<p>Volské oko je k hrachové kaši tradičním doplňkem. Osvědčilo se mi připravovat ho na velmi mírném stupni a na másle Ghí. Tato vajíčka byla bio farmářská. Vše dohromady výborné! 👍</p>