22.04.2020 Kamila Metzová
Cibulačka je tak jednoduchá a tak vynikající polévka. Hustá, voňavá a s křupavými zapečenými sýrovými krutony vyladěná! 👍
Francouzská cibulačka je příklad toho, jak mít z pár obyčejných ingrediencí skvělou pochoutku.
Příprava cibulačky je velmi jednoduchá. K dokonalé chuti stačí dodržet pár pravidel. Nespálit cibuli, mít dobrý vývar, opéct bagetku dostatečně do křupava, použít správný typ sýra a zapékat polévku intenzivně a krátce.🙂
Já místo klasického másla používám doma vyrobené přepuštěné máslo Ghí, které se nepřepaluje a vytváří pro restování cibule ideální podmínky.
☝️Dalším tipem na jednoduchou hustou polévku je tato bramboračka s velkými bílými fazolemi. Základní ingrediencí je pořádně velký hrnec. 😀
Cibulačka je tak obyčejná a přitom tak zajímavá a výborná polévka. 👍
<p>4 velké cibule tvoří základ receptu. Cibule se tradičně krájí na proužky...</p>
<p>Aby se cibule krásně orestovala, ale nespálila, je potřeba dát jí čas. Trvá to klidně 15 minut... Chvíli míchám a na chvíli dám na hrnec pokličku. Tento fígl zajistí, že se cibule nespálí a nebude hořknout...</p>
<p>Francouzká cibulačka bez křupavých toustíků z bagetky? To by nešlo...🙂Tradičně se používá bílé pečivo, já jsem teď zvolila špaldovou bagetku se semínky... Opečená je z obou stran do křupava na olivovém oleji.</p>
<p>Polévku je potřeba dát do misky, která může do trouby...Když je bagetka pořádně opečená, zůstane i po krátkem zapečení v troubě křupavá...</p>
<p>Tradičně se cibulačka zapéká se sýry Gruyére nebo Comté. Výborný je ale také Cheddar. Ten jsem použila na fotce. Vhodný je tučnější sýr, který má po zapečení dobré vlastnosti. Nízkotučný Eidam, který zgumovatí a bude se táhnout, není správná volba. Na sýru zkrátka hodně záleží...</p>
<p>Ve chvíli, kdy se do polévky vloží opečené bagetky a zasypou se sýrem, je třeba jednat rychle. Dát misky s polévkou do trouby pod hodně rozpálený gril</p>