16.07.2021 Kamila Metzová
Tradiční americký moučník, který má specifickou chuť, vůni i konzistenci. To vše díky pořádné porci zralých sladkých banánů. Skvělý dezert nebo svačinka.
Banánový chlebíček "banana bread" je tradiční americký moučník, který se v kuchařkách začal objevovat ve 30. letech.
Receptur je nespočetně, jedno však mají vždy společné. Několik rozmačkaných banánů.
Základní verzi pak můžete vylepšovat o rozinky, čokoládu či ořechy, nebo se můžete vydat alternativní cestou a upéct čistě veganskou variantu bez vajec.
Vyzkoušenou mám i méně sladkou verzi s minimem cukru, která je v kombinaci s ořechy chuťově přijatelná.🙂
Ať tak nebo tak, výsledkem by vždy měl být vláčný a voňavý chlebíček.
Tady je receptura, kterou jsem si vyladila k obrazu svému a zatím vede, protože je extra vláčná 🙂
☝️Doporučuji vyzkoušet také cuketovo ořechový chlebíček, který zase peču ve formě na srnčí hřbet.🙂
Ať se vám sladké chlebíčky povedou! 🙂
<p>Forma, vnitřní rozměr 11x25 cm. Když byste měli větší, chlebíček bude nižší. I tyto formy se prodávají v různých velikostech tak bacha.🙂</p>
<p>Varianta se zapečeným banánem nahoře. Vcelku to na efekt vypadá dobře a chlebíčku to dodá další vláčnost. Ten banán nahoru ale není nutné dávat...</p>
<p>Na banánový chlebíček je vhodné použít hodně zralé banány. Jejich velikost se liší, proto je lepší pro začátek banány zvážit, než je počítat na kusy. Já jsem použila 3 hodně velké banány, které měly dohromady 500 g.</p>
<p>Chlebíček po upečení nechám chvíli odpočinout a pak ho vyklopím z formy. Dám ho chladnout na mřížku.</p>