vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Dršťková polévka z hlívy

28.12.2021 Kamila Metzová

Bez masa Polévky Bez lepku

Tradiční dršťková polévka má jedinečnou chuť, kterou si lze dopřát i v rostlinné verzi. Stačí dršťky nahradit zdravou hlívou ústřičnou. Snadná, hustá a voňavá polévka.

Originální dršťková polévka je jídlo, o kterém jsem si myslela, že bych ho "nestrčila do pusy". Situace mě jakožto hladovou turistku v hospodě přiměla ochutnat.😀 No dala jsem to. Doma jsem si pak připravila chuťově podobnou polévku, jen s hlívou ústřičnou. 🙂

Hlíva je zdravá a celoročně dostupná houba. Je nízkokalorická, dobře se s ní pracuje a obsahuje mikronutrienty, které podporují imunitu. Já hlívu kupuji pravidelně a dávám ji do pomazánek, karbanátků, na topinky, nebo ji jen tak orestuji a přidám na vrch zeleninového salátu. Skvělá je také v bramboračce.

Ingredience

 Postup

  1. Cibuli nakrájím na drobno, hlívu nakrájím na menší kousky včetně nožiček. Cibuli orestuji pár minut na tuku až zesklovatí, pak přidám hlívu. V průběhu restování ochutím solí, pepřem, kmínem. Opékám na středním stupni asi 10 minut.
  2. Zasypu paprikou, promíchám. Přikápnu trochu tuku, zasypu 2 lžícemi mouky, krátce promíchám, zarestuji a vliju vodu nebo vývar.
  3. Vařím na mírném stupni asi 20 minut. Ke konci varu dochutím česnekem a dostatečným množstvím majoránky. Když chci pikantní chuť, doladím ještě chilli papričkou. Pokud je polévka příliš hustá, ještě dle potřeby lehce doředím. Na talíři zdobím zelenými bylinkami. V zimě třeba řeřichou. Hotovo!

☝️Chcete variantu s bramborami? Vyzkoušejte link

<p>Hlívu nakrájím na drobnější kousky. Lépe se pak polévka jí...</p>

<p>Snadná, hustá, voňavá...Mňam!</p>

<p>Je skvělá i v pálivé variantě.🙂</p>