vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Domácí sušenky z arašídového másla

18.10.2013 Kamila Metzová

Moučníky a dezerty

Mnoho lidí si mylně myslí, že arašídové máslo je nezdravé. Klidně si ho dejte a nejen na chleba. Jsou z něj třeba skvělé domácí sušenky.

I když si mnoho lidí myslí, že arašídové máslo je nezdravé, není tomu tak. Kvalitní arašídové máslo (peanut butter) rozhodně patří ke zdravému životnímu stylu, pokud budete dodržovat jedno základní pravidlo – jíst ho s mírou. Polévková lžíce zabořená do sklenice arašídového másla večer u televize vašemu zdraví rozhodně neprospěje. Arašídové máslo je potravina bohatá na tuky. Jsou to však zdravé nenasycené tuky rostlinného původu. Já si čas od času arašídové máslo koupím, jím ho ale sporadicky po lžičkách, takže mi pak zbyde půl sklenice a co s ní? Arašídové máslo se dá použít na pečení. Jsou z něj skvělé třeba tyto sušenky.

Budete potřebovat

Postup

  1. Ušlehejte změklé máslo, arašidové máslo, cukr a vejce. Klasické máslo nechte jen změknout, nerozpouštějte ho.
  2. Pak přidejte mouku, sůl a prášek do pečiva.
  3. Promíchejte a vypracujte těsto. Dělám to rukama.
  4. Těsto můžete buď hned použít nebo ho nechat ve folii odpočinout v lednici.
  5. Z těsta vytvarujte váleček, který nakrájejte na kolečka. Pofle toho, jakou zvolíte tloušťku sušenek, tak tolik jich budete mít. Zkuste jich udělat 25, to je tak ideální.
  6. Sušenky se tedy pokládají na plech vyložený pečicím papírem a pečou se na 170 stupňů v horkovzdušné nebo na 190 st. v elektrické po dobu cca 12 minut podle velikosti a tloušťky sušenek. Sušenky se během pečení trochu rozprostřou, takže mezi nimi nechte mezeru.
  7. Sušenky nechte na plechu dojít a vychladnout, nebo je můžete přednat na mřížku. Nenechte se zmást tím, že jsou po vyndání z trouby měkké, až vychladnou, tak pořádně ztuhnou.

Kolik sušenek udělat a jak mají být tlusté?

Upozornění

Mějte na paměti, že arašídy jsou považovány za potenciální alergen, zvažte tedy vhodnost podání těchto sušenek malým dětem.

Jejich příprava není vůbec náročná, stojí za to je zkusit.

<p>Těsto je za chvíli krásně vláčné a zpracované. Nejdřív ingredience lehce promíchám v míse, pak uhnětu rukama. </p>

<p>Buď můžete z vypracované koule uždibovat kousky a dělat z nich kuličky, nebo těsto zpracovat do válečku a krájet jako bramborový knedlík na jednotlivé sušenky - tento postup je podle mě lepší. </p>

<p>Sušenky se mi všechny vešly na jeden plech, přiště bych jich ale místo 18 kusů udělala spíše 25. Budou menší a křupavější ...</p>

<p>Sušenky můžete ještě před upečením dle libosti vytvarovat. Já jsem to teda s tou estetikou nijak nepřeháněla, ale dotvoření pomocí paličky na maso je celkem efektní a rychlé. </p>