vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Cuketový salát s domácím sýrovým dresingem

09.09.2014 Kamila Metzová

Saláty

Obalovaná cuketa, dušená cuketa, zapečená cuketa. Co takhle si ji dát syrovou? V salátu je perfektní!

To je pořád samá okurka do salátů. Co takhle dát šanci cuketě a přesvědčit se, že má své místo i za syrova v různých zeleninových salátech. A když dresing, tak jedině domácí, bez éček ...V tomto případě sýrový, který dodá zelenině šmrnc.

Budete potřebovat

Na salát

Na sýrový dresing

Postup

  1. Cukety omyjte a neoloupané nakrájejte na tenké nudličky nebo na hrubo nastrouhejte. Na hrubo je můžete nastrouhat, pokud salát budete hned jíst. Nastrouhané pustí více vody.
  2. Přidejte ostatní zeleninu dle výběru. V tomto případě jsem dala jen ledový salát a rajčata.
  3. Připravte si dresing z uvedených ingrediencí a promíchejte se salátem.

TIP

K salátu se také výborně hodí česnekové krutony z klasického chleba. Chleba nakrájejte na kostičky a na troše olivového oleje opečte. Ke konci přidejte stroužek prolisovaného česneku, promíchejte a odstavte.

Cuketa je výborná nízkoenergetická zelenina. Má minimální obsah kalorií, za to však vysoký obsah minerálů. A to především slupky cuket. Pokud tedy nemusíte, cuketu neloupejte. Většina receptů počítá s tepelnou úpravou cuket, kdy je máme dusit, zapékat, obalovat. Cukety jsou ovšem výborné i syrové, kdy touto cestou tělu navíc dodáme zdraví prospěšné enzymy.

<p>Cuketa má v sobě hodně vody, po nastrouhání ji tedy začne pouštět. Je možné ji proto nakrájet na drobné proužky.</p>

<p>Dresing můžete udělat čistě přírodní, k jemné chuti cuket ale perfektně sedí jeho sýrová varianta. V tomto případě se sýrem Grana padano.</p>

<p>Když budete salát konzumovat hned, je nejlepší dresing s vešekrou zeleninou pořádně promíchat.</p>