09.09.2014 Kamila Metzová
Obalovaná cuketa, dušená cuketa, zapečená cuketa. Co takhle si ji dát syrovou? V salátu je perfektní!
To je pořád samá okurka do salátů. Co takhle dát šanci cuketě a přesvědčit se, že má své místo i za syrova v různých zeleninových salátech. A když dresing, tak jedině domácí, bez éček ...V tomto případě sýrový, který dodá zelenině šmrnc.
Na salát
Na sýrový dresing
K salátu se také výborně hodí česnekové krutony z klasického chleba. Chleba nakrájejte na kostičky a na troše olivového oleje opečte. Ke konci přidejte stroužek prolisovaného česneku, promíchejte a odstavte.
Cuketa je výborná nízkoenergetická zelenina. Má minimální obsah kalorií, za to však vysoký obsah minerálů. A to především slupky cuket. Pokud tedy nemusíte, cuketu neloupejte. Většina receptů počítá s tepelnou úpravou cuket, kdy je máme dusit, zapékat, obalovat. Cukety jsou ovšem výborné i syrové, kdy touto cestou tělu navíc dodáme zdraví prospěšné enzymy.
<p>Cuketa má v sobě hodně vody, po nastrouhání ji tedy začne pouštět. Je možné ji proto nakrájet na drobné proužky.</p>
<p>Dresing můžete udělat čistě přírodní, k jemné chuti cuket ale perfektně sedí jeho sýrová varianta. V tomto případě se sýrem Grana padano.</p>
<p>Když budete salát konzumovat hned, je nejlepší dresing s vešekrou zeleninou pořádně promíchat.</p>