vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Cuketový perník s citronovou polevou

09.08.2021 Kamila Metzová

Moučníky a dezerty

Voňavý perník s bohatou porcí nastrouhané cukety uvnitř, která tam ani není poznat. Cuketa dodá perníku vláčnost. Povrch potřete rychle připravenou domácí citronovou polevou. Díky ní perník krásně vypadá a skvěle chutná.

 Ingredience (menší plech nebo jiná pečící forma)

Citronová poleva

 Postup

  1. Vejce vyšlehám s cukrem do husté pěny.
  2. Cuketu nastrouhám na hrubo. Když mám menší cuketu, někdy ji strouhám i rovnou se slupkou. Větší cuketu je lepší oloupat a případně vydlabat semínka. Nastrouhanou cuketu smíchám s vaječnou pěnou. Cuketu dávám do mísy rovnou, vodu z ní nijak nevymačkávám...
  3. Postupně přimíchám olej, mouku s práškem do pečiva a ochutím kakaem a perníkovým kořením.
  4. Podle situace doladím konzistenci. Když se mi těsto zdá příliš hutné, zředím ho malým množstvím rostlinného mléka.
  5. Těsto rozprostřu do formy. Formu buď vymažu a vysypu nebo použiju pečící papír. Peču na 175 stupňů asi 30 minut. Doba pečení závisí na typu cukety, mouky a také velikosti formy. Po 25 minutách je lepší zkusit špejlí, jak to vypadá.🙂
  6. Vychladlý perník potřu pomocí stěrky citronovou polevou. Stačí metličkou vyšlehat ingredience na polevu do hladké konzistence. Jde to snadno.
  7. Polevu nechám zatuhnout a perník chvíli odpočinout, aby se dobře krájel. Hotovo!

 TIPY

☝️Další zajímavou variantou na tradiční perník je tento mrkvový perník s domácí čokoládovou polevou.🙂

Ať se vám perníky povedou!🙂

<p>Množství je do menší formy. Tato moje obdélníková forma má rozměry 33 x 26 cm. Pokud byste dali těsto na klasický velký plech, byla by z perníku placka.</p>

<p>Perník peču na 175 stupňů do suché špejle. Asi 30 minut. Je lepší ho po 25 minutách zkontrolovat. Záleží, jakou formu použiju a jak vysoké těsto je.</p>

<p>K cuketovému perníku se tradičně hodí citronová poleva. Doma připravená. Je to otázka 2 minut.🙂</p>

<p>Citronová poleva je jistá a vděčná záležitost. Během minutky rozetřená, během chvíle ztuhne...</p>

<p>Perník šel ihned po upečení v pohodě rozkrájet. Druhý den je ale lepší, vše si hezky "sedne".</p>

<p>Polevy dávám jen slabou vrstvu. Pro doladění chuti perníku to bohatě stačí. Méně je více...🙂</p>

<p>Mňam!</p>