01.10.2019 Kamila Metzová
Sláva cuketě! Co všechno dobrého z ní jde vytvořit... Nejen slaná jídla, ale i sladké moučníky. Dodá jim vláčnost, pěknou strukturu a také vlákninu. Skvěle si rozumí s ořechy a hořkou čokoládou...
Dostala jsem od známých domácí cuketu. Z části jsem udělala krémovou cuketovou polévku a část jsem využila při pečení.
Používání cukety je při pečení běžnou záležitostí, já jsem ale místo 1 hrnku mouky dala 1 hrnek mletých ořechů, který moučníku dodá jiný charakter v mnoha směrech.
1 hrnek = 250 ml
Chlebíček je možné nechat takto "samotný" jako sladké snídaňové pečivo, nebo ho decentně vylepšit o domácí čokoládovou polevu. Tu dělám jednoduše tak, že 2 až 3 řádky kvalitní hořké čokolády rozpustím v malé mističce ve vodní lázni se lžičkou kokosového oleje.
Domácí pečení je nej! Víme totiž, co v tom přesně je :)
<p>Použít můžete buď formu na biskupský chlebíček nebo na srnčí hřbet. V tom srnčím hřbetu se mi většinou všechno lépe propeče.</p>
<p>V troubě na 180 asi 30 minut. U chlebíčků na konci vždy raději zkusím špejlí, zda je upečeno :)</p>
<p>Chlebíček můžete nechat po upečení "jen tak" a dát ho třeba ke snídani spolu s bílým jogurtem, nebo ho pojmout slavnostněji a dozdobit vysokoprocentní čokládou a krátce opraženými nasekanými ořechy. Vláčný, voňavý, příjemně sladký :)</p>