vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Cuketovo-bramborová krémová polévka

09.08.2022 Kamila Metzová

Polévky Bez lepku

Jednoduchá krémová polévka bez mouky, jejíž základ tvoří cukety. Brambory vyladí konzistenci, smetana dodá jemnost a příjemnou chuť. Posypaná křupavými semínky nebo křupavou naklíčenou pohankou je hned o level nahoře.

V tomto receptu chci vyzdvihnout 2 věci.

První je opečení cukety před vařením polévky. Já nejraději krémové zeleninové polévky připravuji ze zeleniny pečené v troubě. Když ale potřebuji rychlovku, opeču zeleninu alespoň na pánvi. Polévka má pak plnější chuť.🙂

Druhá věc je, čím polévku doplnit, posypat. Do klasických zeleninových polévek s kousky zeleniny se mohou jako "vložka do polévky" dávat obiloviny. Může to být pohanka, rýže nebo jáhly. Do krémových polévek se skvěle hodí "něco křupavého". A nemusí to nutně být krutóny z pečiva. A ani opražená semínka. Můžeme klidně zůstat u obiloviny, jen v jiné formě. Jako posypku na krémovou polévku ráda používám např. tuto bio naklíčenou pohanku, která je hned po ruce.🙂

 Ingredience

 Postup

  1. Cuketu nakrájím na kostičky a ve velké pánvi ji na trošce tuku restuji několik minut, až lehce zezlátne a opeče se.

  2. Zatímco restuji cuketu, oškrábu brambory a nakrájím je na malé kousky. Cuketu s bramborami dám do hrnce, zaliju vývarem a lehce osolím. Vařím do změknutí brambor asi 10 minut.

  3. Obsah hrnce ochutím pepřem, sušeným česnekem a špetkou muškátového oříšku. Rozmixuji do hladka. Já používám velký stolní mixér.

  4. Zjemním smetanou a doladím konzistenci. Polévka by měla být krémová. Každou porci na talíři ozdobím křupavými semínky nebo křupavou pohankou. Hotovo!

☝️Doporučuji také vyzkoušet tuto italskou cuketovou polévku. Není krémová a obsahuje kousky cuket. Výborná!

<p>Krémové polévky vždy ráda doplňuji něčím křupavým. Mohou to být chlebové krutony, opražená semínka nebo křupavá naklíčená pohanka.</p>

<p>Polévka je krémová, hustá i bez mouky. Nádherně vypadá posypaná křupavou pohankou a zelenou vojtěškou. Mňam!</p>