vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Cuketové lasagne se zakysanou smetanou

07.07.2020 Kamila Metzová

Hlavní jídla

Máte chuť na bezmasou verzi lasagní? A nechcete se vařit s bešamelem? Zkuste tyto lasagne s orestovanou cuketou a jednoduchou omáčkou se sýrem a zakysanou smetanou. Snadné a výborné! 👍

Přípravy lasagní se lidé často zbytečně bojí. Výsledek vypadá "složitě", práce je to ale rychlá a jednoduchá.

Já už různé druhy lasagní připravuji od oka. Někdy jsou více šťavnaté, jindy méně, někdy dám více zeleniny, jindy zase více masa nebo více plátků těstovin. Pokaždé je výsledek super. 🙂

Toto je verze s cuketami, bez použití tradičního bešamelu. Bešamel má svou originální specifickou chuť a konzistenci, o tom žádná... Co dát ale místo něj, když nechcete používat máslo a bílou mouku? Jednou z možností je omáčka ze zakysané smetany, sýra a vajec. Raz dva umíchaná.

Ingredience na 4 porce

Na omáčku

Postup

  1. Nejdříve si připravím cukety. Omyju je, případně očistím kartáčkem. Slupku nechám a nakrájím je na asi půlcentimetrové plátky. Mohou to být i velká a šikmá kolečka. Dle velikosti a tvaru cuket....Plátky cuket pak krátce orestuji z obou stran na nepřilnavé pánvi vymazané olivovým olejem nebo přepuštěným máslem.
  2. Omáčku jednoduše vytvořím tak, že rozmíchám zakysanou smetanu s vejci, ochutím a vmíchám nastrouhaný sýr. Když je smetana hodně hustá, zředím směs ještě pár lžícemi mléka.
  3. Vhodnou formu širokou asi na 3 plátky lasagní vymažu trochou tuku, položím pár plátků orestovaných cuket, na ně dám trochu omáčky a na to lasagně. Suché lasagne, není třeba je předvařovat. Pak pokračuji obdobně. Někdy udělám 3 vrstvy (9 lplátků asagní), jindy 4 vrstvy (12 plátků).
  4. Vše končí slabou vrstvou omáčky na vrchu, kterou je možné ještě trochu pokapat olivovým olejem.
  5. Peču přikryté na 200 stupňů asi 30 minut. Když k zapékací formě nemám víko, dám na ni menší plech nebo alobal...👍

Lasagně je vhodné nechat před krájením chvíli odpočinout. Lehce zatuhnou a jde to lépe

☝️Pokud vám po nakrájení potřebných plátků zbydou cukety, lze je jednoduše použít třeba do této krémovébatátovo-cuketové polévky. Nejlepší je s opraženými kešu.🐭👍

Cukety jsou díky své jemné neutrální chuti použitelné do slaných, ale i sladkých receptů. Dnes to byly lasagne, příště to bude perník. 🙂

<p>Nejznámější lasagně jsou ty boloňské, výborné jsou ale i špenátové, brokolicové s lososem nebo cuketovo-sýrové. 👍</p>

<p>Omyté cukety nakrájím na různé půlcentimetrové plátky či větší kolečka.</p>

<p>Nejpraktičtější je nakrájet cukety na velké plátky. Snadno se pak opékají a práce je rychlejší. 🙂</p>

<p>Na opékání všeho možného se mi nejvíce osvědčila nepřilnavá grilovací pánev. Plátky cuket opeču z obou stran jen krátce.</p>

<p>A pak už jen vrstvit. Do spodu dám nejdříve pár plátků cuket, pak bílou omáčku, pak lasagně, pak omáčku, pak cukety...</p>

<p>Poslední horní vrstvu tvoří bílá omáčka. Je možné přidat ještě trochu nastrouhaného sýru navíc.</p>

<p>Peču cca 30 minut na 200 stupňů. Přikryté poklicí, plechem nebo alobalem.</p>

<p>Fotila jsem je hned po vytažení z trouby, takže se omáčka nestihla "zpevnit". Lasagně je třeba nechat chvilku odpočinout a až pak servírovat. Jsou vynikající. Šťavnaté díky cuketám a vláčné díky zakysané smetaně... 🙂</p>