07.07.2020 Kamila Metzová
Máte chuť na bezmasou verzi lasagní? A nechcete se vařit s bešamelem? Zkuste tyto lasagne s orestovanou cuketou a jednoduchou omáčkou se sýrem a zakysanou smetanou. Snadné a výborné! 👍
Přípravy lasagní se lidé často zbytečně bojí. Výsledek vypadá "složitě", práce je to ale rychlá a jednoduchá.
Já už různé druhy lasagní připravuji od oka. Někdy jsou více šťavnaté, jindy méně, někdy dám více zeleniny, jindy zase více masa nebo více plátků těstovin. Pokaždé je výsledek super. 🙂
Toto je verze s cuketami, bez použití tradičního bešamelu. Bešamel má svou originální specifickou chuť a konzistenci, o tom žádná... Co dát ale místo něj, když nechcete používat máslo a bílou mouku? Jednou z možností je omáčka ze zakysané smetany, sýra a vajec. Raz dva umíchaná.
Na omáčku
Lasagně je vhodné nechat před krájením chvíli odpočinout. Lehce zatuhnou a jde to lépe
☝️Pokud vám po nakrájení potřebných plátků zbydou cukety, lze je jednoduše použít třeba do této krémovébatátovo-cuketové polévky. Nejlepší je s opraženými kešu.🐭👍
Cukety jsou díky své jemné neutrální chuti použitelné do slaných, ale i sladkých receptů. Dnes to byly lasagne, příště to bude perník. 🙂
<p>Nejznámější lasagně jsou ty boloňské, výborné jsou ale i špenátové, brokolicové s lososem nebo cuketovo-sýrové. 👍</p>
<p>Omyté cukety nakrájím na různé půlcentimetrové plátky či větší kolečka.</p>
<p>Nejpraktičtější je nakrájet cukety na velké plátky. Snadno se pak opékají a práce je rychlejší. 🙂</p>
<p>Na opékání všeho možného se mi nejvíce osvědčila nepřilnavá grilovací pánev. Plátky cuket opeču z obou stran jen krátce.</p>
<p>A pak už jen vrstvit. Do spodu dám nejdříve pár plátků cuket, pak bílou omáčku, pak lasagně, pak omáčku, pak cukety...</p>
<p>Poslední horní vrstvu tvoří bílá omáčka. Je možné přidat ještě trochu nastrouhaného sýru navíc.</p>
<p>Peču cca 30 minut na 200 stupňů. Přikryté poklicí, plechem nebo alobalem.</p>
<p>Fotila jsem je hned po vytažení z trouby, takže se omáčka nestihla "zpevnit". Lasagně je třeba nechat chvilku odpočinout a až pak servírovat. Jsou vynikající. Šťavnaté díky cuketám a vláčné díky zakysané smetaně... 🙂</p>