vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Cuketová pizza bez mouky

06.04.2019 Kamila Metzová

Hlavní jídla

Základem pizzy nemusí být korpus z bílé mouky, základem pizzy nemusí být mouka vůbec! Zkuste to jinak a zapojte cuketu. Nejen, že si pochutnáte, ale uděláte i něco navíc pro své zdraví.

Pizza je pro mnoho lidí lákavá záležitost. Mnohdy je ale více zajímají lahodné ingredience na ní, než ten korpus z bílé mouky, který mnohdy zaplní žaludek více, než je zdrávo.

Použít místo mouky cuketu je úžasný nápad. Cuketa má totiž neutrální chuť, výborně se tak sladí s jakýmikoliv dalšími ingrediencemi.

Na 1 pizzu budete potřebovat

Postup

  1. Cukety omyjte a nastrouhejte je i se slupkou na jemném struhadle. Přidejte cca 1 lžičku soli, promíchejte a nechte cuketu odkapat pár minut přes sítko. Pak ji vymačkejte rukama, nebo si pomožte utěrkou.
  2. Cuketu zbavenou tekutiny promíchejte s vejci, sýrem, pepřem, dle uvážení můžete přidat sušené bylinky i koření na zeleninu.
  3. Vzniklou hmotu rovnoměrně rozprostřete do formy na pizzu nebo na plech, který je vhodné vyložit pečícím papírem a decentně potřít olejem. Předpečte v troubě na 200 stupňů asi 10 minut.
  4. S korpusem nyní pracujte stejně jako s klasickou pizzou. Potřete tenkou vrstvou omáčky, obložte oblíbenými ingrediencemi, povrch zakápněte olivovým olejem a pečte dalších 15 minut.

Jednoduché, zdravé, výživné a vděčné jídlo, které navíc ještě tak skvěle vypadá!

<p>Cuketa jako základ těsta na pizzu? Ano, jde to :)</p>

<p>Cukety nastrouhejte na jemno, promíchejte se lžičkou soli a nechte vykapat přes sítko pár minut. Pak cuketu ještě domačkejte buď pomocí rukou, nebo ji zabalte do utěrky a vymačkejte.</p>

<p>Přidejte 2 vejce, nastrouhaný sýr a ochuťte. Možností je mnoho. Do těsta můžete přidat jen sůl a pepř, ale i česnek, hodí se ale i výrazné koření.</p>

<p>Těsto rozprostřete do kulaté formy na pizzu nebo na plech, obojí je vhodné vyložit pečícím papírem. Ten můžete ještě lehce potřít olejem.</p>

<p>Těsto na pizzu předpečte na 200 stupňů asi 10 minut, aby její povrch zcela ztuhnul. Pak už ji můžete potřít a obložit jako klasickou pizzu.</p>

<p>Místo klasické rajčatové omáčky na pizzu můžete použít ajvar. K cuketě se skvěle hodí. Jako další ingredience jsem zvolila čerstvá rajčata, černé olivy, schwarzwaldskou šunku a parmazán. Když se to všechno zapeče, chuť je geniální.</p>