04.01.2022 Kamila Metzová
Snadný dezert nebo slavnostní chuťovka. Rychlé, celkově nenáročné s vynikajícím výsledkem. Zvládne připravit každý. Vyladěná kombinace kvalitní čokolády a smetany, která se rozplývá na jazyku.
Čokoládové lanýže jsou perfektní sladká tečka, kterou můžete připravit jako součást vícechodového menu. Hodí se však také jako jedlý dárek. Když se lanýže vyválí v různě barevných ingrediencích, vypadají úchvatně.🙂
Výhodou tohoto dezertu je jeho domácí příprava, kdy si můžete zvolit kvalitu vstupních ingrediencí. Prim zde hraje čokoláda. Hořkost čokolády zvolte takovou, jaký chcete výsledek. Bohatě stačí 70% čokoláda. Když je mým cílem, aby byly lanýže jemnější a více sladší, použiju hořkou "méněprocentní" čokoládu nebo jednu tabulku "hořkomléčnou".
Lanýže dávám do papírových košíčků. Malé bílé papírové košíčky prodávají nejčastěji ve 2 velikostech. Průměr 3,5 cm a průměr 2,5 cm. Já volím ty menší. Velikost lanýže je "tak akorát".
Tyto domácí lanýže jsou kalorickou záležitostí, takže platí klasické pravidlo. Pár kousků a dost.🙂 A rychle se rozdělit. Jsou totiž nebezpečně dobré.🙂
Množství z 200 g čokolády vyjde asi na 20 lanýžů. Záleží, jak velké je budete dělat.🙂
Čokoládovo smetanovou hmotu můžete samozřejmě obalit i v jiných ingrediencích. Když budete dělat lanýžů více, třeba z dvojité dávky, vyplatí se některé obalit v oříškách, jiné v kakau či v kombinaci kakaa a skořice. Krásně vypadají lanýže obalené v růžovém prášku z mrazem sušených malin.
☝️Hořkou čokoládu také skvěle využijete v tomto receptu na fazolové brownies bez mouky.🙂
Ať se vám sladkosti z čokolády povedou!
<p>Čokoládové lanýže dávám do malých cukrářských papírových košíčků o průměru 2,5 cm.</p>
<p>Jednohubka tak akorát.🙂</p>
<p>Když je někam převážím, je dobré, když jsou v dóze či nějaké krabičce pevně u sebe.</p>
<p>Hotové lanýže dám vychladit do lednice. Tam je i uchovávám.</p>
<p>Po zakousnutí...Intenzivní spojení čokolády a smetany...Jak jednoduché. Mňam!</p>