13.01.2022 Kamila Metzová
Hustá polévka z dostupné hnědé velkozrnné čočky. Bez uzeniny. S bohatou porcí kořenové zeleniny. Křupavé chlebové krutony polévce dodají atraktivní chuť a sytost.
Cílem tohoto receptu bylo uvařit polévku, jejíž základ bude tvořit klasická velkozrnná hnědá čočka, kterou koupíte všude.🙂
Také jsem chtěla recept vytvořit ve "vegetariánské" verzi bez uzeniny, protože i bez ní lze dosáhnout výrazné a plné chuti.🙂
V polévce je hodně kořenové zeleniny, která čočku odlehčí. Přeci jen je to na trávení náročnější luštěnina a není třeba to s jejím množstvím přehánět. Vždy je dobré luštěninu doplňovat hojně zeleninou...
U tohoto receptu chci vyzdvihnout 1 věc, a to použití mletého bobkového listu a mletého nového koření. Velmi se mi osvědčilo. Různé polévky či omáčky mohu obohatit tímto kořením bez nutnosti řešit, co pak s kuličkami a lístky... Šetří to čas.🙂
Polévku servíruji s krutony. Chleba nakrájím na kostičky a pozvolna je opeču na přepuštěném másle nebo olivovém oleji do zlatova. Lehce osolím nebo ochutím česnekem.🙂
☝️Máte rádi polévky s luštěninami? Doporučuji vyzkoušet tuto bramborovou polévku s červenou čočkou.🙂
Ať se vám polévky povedou!🙂
<p>Bohatá porce kořenové zeleniny.🙂</p>
<p>Krutony občas připravím i v česnekové variantě. Mňam!🙂</p>