20.05.2019 Kamila Metzová
Špenát patří mezi nejvýznamnější listovou zeleninu. Jeho výhodou je snadná a rychlá příprava. Česnek a ricotta mu dodají ten správný šmrnc.
Lorelay, Emilia F1, Previa F1, Misano F1 ... Zní to jako názvy drahých "sporťáků", jedná se ale o druhy listových špenátů.
Ať už vyberete jakýkoliv, nemůžete udělat chybu. Já jsem pro tento recept zvolila druh s většími tmavě zelenými masitými listy :)
Špenát může sloužit jako příloha nebo jako hlavní jídlo, kdy jej doplníte třeba o brambory.
Brambory na fotce jsem dělala v papiňáku jen s trochou vody, kmínem a máslem Ghí. Zachovají si tak více živin i chuti.
Špenát nemusí znamenat tmavě zelený protlak přiložený k vepřovému a knedlíkům. Špenát je úžasná výživná zelenina, která může být základem mnoha rychlých, zdravých a jednoduchých receptů.
<p>Dobře ochucený špenát můžete jíst jen tak, skvěle ho však doplní brambory. Tyto jsem dusila v papiňáku tak, aby žádná voda nezbyla. Brambory si tak zachovají více živin.</p>
<p>Ricotta, čerstvé špenátové listy, kapka smetany a česnek. To je čtveřice, která si rozumí, a má ráda bleskovou tepelnou úpravu :)</p>
<p>Dobře stravitelné, lehké, zároveň syté. Pro milovníky zeleninových jídel ideální :)</p>