12.01.2020 Kamila Metzová
Jak si dopřát dobrý, křehký a šťavnatý závin, aniž byste k tomu potřebovali bílou mouku, cukr a ztužený tuk? Zkuste variantu s celozrnnou špaldovou moukou a jogurtem, která skvěle sedne k bohaté jablečno - mrkvové náplni.
Při sladkém pečení ráda používám mrkev, která moučník obohatí o vlákninu, dodá mu sladkost a vláčnost.
Mezí mé nejoblíbenější moučníky patří tento křehký mrkvový závin s jablky, kde je mrkev součástí těsta.
Teď jsem se rozhodla mrkev zakomponovat do náplně. Dle hodnocení mé pokusné skupiny se to ukázalo jako povedený nápad :)
Na těsto
Na náplň na 1 závin
Sušené pšeničné klíčky na podsypání náplně
Místo moučkového cukru někdy závin pro efekt posypu přes sítko trochou kokosové mouky.
Závin je křehký, šťavnatý, sytý a hlavně domácí :)
<p>Datlová pasta v přiměřeném množství je jednou z možností, jak osladit moučník, v tomto případě náplň. Datlovou pastu si můžete vyrobit doma z datlí, nebo ji koupit v tuhé formě a s trochou vody rozmixovat.</p>
<p>Pod jablečno - mrkvovou náplň dávám slabou vrstvu sušených pšeničných klíčků.</p>
<p>Náplň ze 400 g nastrouhaných jablek, 200 g na jemno nastrouhané mrkve a 100 g datlové pasty. Samozřejmě můžete ochutit i skořicí.</p>
<p>Závin připravuji rovnou na plátu pečícího papíru. Zavinu, okraje přehnu a potřu rozmíchaným bílkem, který zbyl z přípravy těsta.</p>
<p>Peču na 190 stupňů asi 30 minut. Sílu i délku pečení zvažte na základě zkušeností s vlastní troubou :-)</p>
<p>A když je vás doma víc, tak množství jednoduše zdvojnásobte :)</p>