vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Bryndzová pomazánka s jogurtem a jarní cibulkou

14.06.2022 Kamila Metzová

Zdravé pomazánky Snídaně a svačinky

Výrazná bryndza se perfektně hodí jako základ rychlé pomazánky. Jogurt zjemní její chuť a vyladí konzistenci. Jarní cibulka dodá strukturu, koření šmrnc a barvu. Vynikající na čerstvém chlebu či moderních celozrnných knackebrotech.

 Ingredience - malá miska pomazánky

 Postup

  1. Bryndzu v misce rozmíchám s jogurtem do požadované konzistence. Nesolím, bryndza je slaná dost.
  2. Jarní cibulku nakrájím na drobno a vmíchám ji k bryndze. Někdy dávám pažitku.
  3. Vyladím kořením a bylinkami, aby měla pomazánka barvu. Klasikou je mletá červená paprika. Teď jsem to pojala moderněji a zakomponovala Davídkovu směs se sušenou rajčatovou šťávou a bylinkami.
  4. Podávám na čerstvém kváskovém chlebu nebo na různých "křupavých" chlebech. Hotovo!

TIP č. 1

Bryndzovou pomazánku někdy doma nemažeme na pečivo, ale podáváme ji jako doplněk k bramborám na loupačku. Skvěle se to k sobě hodí.👍

 TIP č. 2

Tradičně se na Slovensku bryndzová pomazánka dělá tak, že se bryndza vyšlehá se smetanou a ochutí paprikou a na jemno nakrájenou cibulí. Mě napadlo vyladit pomazánku do červené barvy sušenou rajčatovou šťávou, která tvoří základ kořenící směsi vege-rajčátka. Vege-rajčátka jsou vynikající také v těchto krémových vrtulkách nebo jimi ochucuji okurkovo-rajčatový zeleninový salát s olivovým olejem.🙂

☝️Máte rádi bryndzu? Doporučuji vyzkoušet tyto tradiční halušky s bryndzou.

<p>Když se dostanu ke zdroji, kupuji čerstvou váženou bryndzu. Tato je z obchodu. Liptovská bryndza 125 g "v kostce".</p>

<p>Bryndzu zjemním smetanovým jogurtem. Množství zvolím pocitově podle tuhosti bryndzy a podle toho, jaký chci výsledek.</p>

<p>A teď dochucení a vyladění o další ingredience, které přidají chuť, barvu i strukturu. Já dělám nejraději 2 varianty. Tradičně s mletou paprikou a moderně s mými oblíbenými <a href="https://www.korenioddavidka.cz/eshop/vege-rajcatka#a_aid=nevim&a_bid=75e3fc7d">vege-rajčátky</a>.</p>

<p>Chleby s pomazánkou jsou výrazné chuťově i na pohled. Skvěle je také dozdobí malé výhonky řeřichy.</p>

<p>Na čerstvém chlebu nebo křupavých knackebrotech nejlepší. Mňam! 🙂</p>