vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Bramborová polévka s červenou čočkou a droždím

15.10.2021 Kamila Metzová

Polévky

Sytá a na přípravu snadná polévka. Díky droždí má zajímavou výraznou chuť. Červená čočka zajistí přirozenou hustotu bez potřeby mouky.

 Ingredience

 Postup

  1. Červenou čočku důkladně propláchnu. Brambory oškrábu a nakrájím na menší kostičky. Cibuli nakrájím na drobno, vybranou uzeninu na malé kousky.
  2. Do hrnce vsypu čočku, propláchnuté kostičky brambor, mrkev nakrájenou na malé kousky, uzeninu a zaliju vodou nebo vývarem. Dle situace ochutím solí, pepřem. Když dávám jen vodu, přidám trochu sypkého bio bujónu. Vařím do změknutí čočky, mrkve a brambor. Asi 15 minut.
  3. Mezitím si vedle na pánvi orestuji na oleji cibuli lehce do zlatova. Když je cibule lehce orestovaná, rozdrobím do pánve kostičku čerstvého droždí a nechám ho pozvolna rozpustit. Promíchám s cibulí a tuto směs přidám do hrnce v průběhu vaření polévky.
  4. Když je čočka měkká, dochutím polévku ještě majoránkou a česnekem.
  5. Pokud chci polévku více hustší a krémovější, odeberu 1 naběračku hustého obsahu a rozmixuji ho do hladka. Vliju zpět do hrnce, promíchám a hotovo!

TIPY

Červená čočka jako hlavní jídlo bez masa? Vyzkoušejte tuto krémovou červenou čočkou s vejcem a rýží basmati.

Ať se vám polévka povede!

<p>Hustá, sytá, výrazná. Mňam!</p>