vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Bezlepkový moučník s kokosem a citronovo-jablečnou náplní

11.04.2021 Kamila Metzová

Moučníky a dezerty Bez lepku

Moučník s jemnou a šťavnatou jablečnou náplní, která je svěží a výrazná díky citrónům. Tento recept ocení ti, kteří preferují "nepřeslazené moučníky". 🙂

U tohoto receptu jsem se inspirovala ve starším vydání časopisu Food z roku 2012, konkrétně se jednalo o malé citronové dortíky s jablky. Napadlo mě dostat tuto jablečno citronovou chuť do méně pracného koláče. Zaujala mě především náplň z podušených jablek a citronové šťávy, smíchaná se žloutky a sněhem z bílků. Náplň jsem si upravila podle svého, původní recept byl jen inspirací.

Korpus jsem se rozhodla udělat bezlepkový. Použila jsem jemně mletou pohankovou a čirokovou mouku. Zrovnatak je ale možné sáhnout po nějaké osvědčené bezlepkové mouce vhodné k pečení moučníků.

Pokud vás moučník zaujal, ale nechcete bezlepkovou verzi, zvolte kombinaci hladké a jemně mleté pšeničné či špaldové celozrnné mouky. Těsto je totiž vděčné a povede se v různých variantách.

Upozorním jen na nevhodnost použití kokosové mouky, která má jiné vlastnosti a korpus by byl příliš tvrdý.

 Ingredience (kulatá forma 24 cm)

Těsto

Náplň

 Postup

  1. Zpracuji ingredience na korpus do kompaktní hmoty, těsto zabalím do fólie a nechám chvíli odpočinout v lednici.
  2. Připravím si náplň. Jablka oloupu, zbavím jádřinců a nakrájím je na drobné kostičky nebo jemné menší plátky. Jablka dám do rendlíku, zaliju šťávou z citrónů, přidám citronovou kůru, med a pod pokličkou dusím na mírném stupni pár minut, až jablka trochu změknou. Ke konci vmíchám 1 lžičku škrobu rozmíchanou ve lžíci vody tak, aby škrob jablka lehce zahustil a nevytvořil hrudky. Jablečnou směs nechám zchladnout. Pak do ní zamíchám žloutky a nakonec sníh z bílků. Sníh dávám do jablek těsně před tím, než směs naliju do korpusu, aby zůstala nadýchaná.
  3. Těsto na korpus prsty natlačím do formy tak, aby i stěny formy byly pokryté. Předpeču asi 10 minut na 180 stupňů.
  4. Do korpusu vliju jablečnou náplň a peču dál na 180 stupňů asi 30 minut. Hotovo! Krájím až po dostatečném vychladnutí.🙂

 TIPY

☝️Doporučuji vyzkoušet také tento jablečný koláč s křehkého mrkvového těsta. Úžasně křehký a šťavnatý.

Ať se vám koláče povedou!🙂

<p>Korpus nejdříve předpeču asi 10 minut. Pak do něj vliju jablečnou náplň a dám ho péct.</p>

<p>Celková doba pečení asi 40 až 45 minut. Nejdříve předpeču korpus a pak dám moučník péct na 180 stupňů asi na 30 minut.</p>

<p>Korpus jsem prsty rozmačkala až na stěny formy. Aby to vyšlo, nesmí být forma zbytečně velká. Ideální je 22 cm, max 24 cm. Časem se mi na různé recepty osvědčilo mít kulaté formy více velikostí. Teď mám 20cm, 24cm a 26cm.👍</p>

<p>Ze zkušenosti doporučuji jablka nakrájet na menší kostičky nebo drobné plátky. Moučník se pak lépe krájí. V této verzi jsem kousky jablek dala větší. Na chuti to neubralo, na praktičnosti však ano.🙂</p>

<p>Chuťově i konzistencí je to zase "něco jiného". Korpus je výrazný, náplň svěží, "plná" a šťavnatá.</p>