vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Balkánský pekáč

07.10.2019 Kamila Metzová

Hlavní jídla

Zelenina zapečená v troubě na mnoho způsobů je vždycky dobrý nápad! Základem je ale dobře ji ochutit. Třeba po balkánsku :)

Tento recept mám ze stránky, kterou jsem vytrhla z malého sešitu vegetariánských receptů koupeného kdysi v trafice. Doma spousta rajčat, cuket, cibule, tak na něj konečně přišla řada. Základem je zeleninu dobře ochutit a péct na vyšší stupně. Co se týče výběru sýrů, je možné zapojit i jiné, než jen balkánský...

 Potřebujete

 Postup

  1. Vychlazené brambory uvařené ve slupce oloupu a nakrájejím na kolečka. Na kolečka nakrájím také rajčata, cuketu a cibuli. Cuketu je potřeba trochu zbavit vody, takže ji buď krátce opeču na pánvi (chutnější) nebo ji alespoň posolím a nechám vypotit.
  2. Do pekáčku pak už jen postupně skládám brambory, rajčata, cibuli, cuketu a ochuťím solí, pepřem, oreganem nebo bazalkou a posypu na drobno pokrájeným česnekem.
  3. Navrch rozdrobím nebo nastrouhám balkánský sýr a zakápnu olivovým olejem.
  4. Peču na 200 stupňů asi 35 minut.

Na talíři zdobím čerstvou kadeřavou nebo hladkolistou petrželkou.

Super nápad, jak zpracovat spoustu zeleniny a vytvořit s minimem práce zdravé jídlo.

<p>V hlavní roli zelenina</p>

<p>Cuketu je dobré předem krátce opéct nebo alespoň nechat posolenou "vypotit".</p>

<p>V některých receptech se mezi naskládanou zeleninou objevují i plátky tučného tvrdého sýru, já jsem si ale vystačila jen s balkánským...</p>

<p>Po 35 minutách v troubě ...</p>

<p>Výrazná chuť sýra, česneku a bylinek skvěle zvýrazní bohatou porci zeleniny ...Už jen posypat čerstvou petrželkou ... :)</p>