vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Arašídové mini marokánky - rychlé vánoční cukroví

29.11.2022 Kamila Metzová

Moučníky a dezerty Bez lepku

Jsou ihned k jídlu. Snadné na přípravu, z dostupných ingrediencí. S veškerou noblesou doplní ostatní tradiční druhy cukroví. Každý kousek je originální. Recepturu ocení ti, kteří preferují rostlinné tuky. Šlehačka je zde zastoupena mandlovou smetanou a je to vynikající.

Cílem tohoto receptu bylo vytvořit marokánky, na které nebudu muset mít po ruce mnoho druhů ořechů a kandovaného ovoce a budu moci zapojit svoji oblíbenou mandlovou smetanu.

Vsadila jsem tedy na nesolené arašídy a rozinky, které jsou běžně dostupné.

Všechny poměry jsem si vychytala tak, aby byly mini marokánky tak akorát ve všech směrech.

 Ingredience na 2 plechy

 Postup

  1. Smetanu, cukr, sirup a tuk postupně zahřeju a přivedu k varu. Zmírním stupeň a vsypu mouku. Míchám do zhoustnutí. Nechám trochu zchladnout a vsypu rozinky, případně brusinky a nasekané arašídy.

  2. Po vychladnutí nanáším lžičkou malé hromádky na plech vyložený pečícím papírem. Každou hromádku trochu zplácnu.

  3. Peču na 180 stupňů do zezlátnutí, asi 25 minut. Ke konci kontroluji, jak to v troubě vypadá, aby se marokánky zbytečně nepřepekly.

  4. Ve vodní lázni si rozpustím hořkou čokoládu nebo kvalitní čokopecky na polevu a každou marokánku ozdobím. Někdy dávám polevu jen na oko, jindy zase nešetřím. Povrch marokánek pak ještě pro efekt dozdobím něčím kontrastním. Pěkně vypadají třeba nasekané pistácie. Hotovo!

TIP č. 1

Rozinky, kvalitní třtinový cukr, čekankový sirup, mouku, čokoládu a především různé druhy rostlinných smetan můžete objednat na stránkách české firmy s biopotravinamiCountrylife. U každého produktu najdete promyšlené tipy, kam, co a jak použít. Já sama se na těchto stránkách ráda inspiruji.🙂

 TIP č. 2

Marokánky můžete jen cikcak pocákat rozpuštěnou čokoládou, nebo jim dopřát poctivou vrstvu. Tím, že jsou samy o sobě sladké dost, skvěle k nim kontrastuje hořká čokoláda. Pokud nechcete, aby byla úplně tvrdá, cákněte do rozpouštějící se čokolády trošku smetany.

☝️Čekankový sirup zmíněný v receptu se vám bude hodit i na tyto mandlové sušenky

<p>Základ marokánek vždy tvoří různé ořechy a sušené či kandované ovoce. Já jsem teď vsadila na zjednodušenou verzi arašídy-rozinky. A super! Většinu ingrediencí na tento recept mám z eshopu Countrylife.cz</p>

<p>Obrovskou výhodou marokánek je, že se na té "matlanici" v podstatě nedá nic zkazit. Jednou tam bude více ovoce, jindy více ořechů, někdy čekankové slazení, med či javorový sirup. Vždy budou dobré.🙂</p>

<p>Hmotu nechám vychladnout.</p>

<p>Na plech vyložený pečícím papírem dělám malé hromádky. Každou trošku připlácnu.</p>

<p>Peču na 180 stupňů asi 25 minut do zezlátnutí. Doba záleží na tom, jak moc tenké či naopak buclaté marokánky jsou. Po 15 minutách zkrátka mrkněte, jak to troubě vypadá.</p>

<p>Každou marokánku pomocí malé mašlovačky potřu rozehřátou čokoládou nebo čokoládovou polevou.</p>

<p>Marokánky můžete ještě dozdobit nějakou posypkou. Skvěle vypadají na drobno nasekané nesolené pistácie.</p>

<p>Úžasný výsledek, přitom nejsou extra pracné 🙂</p>

<p>Tohle cukroví rozhodně nezbyde. Mňam!</p>