Recept

Arašídové mini marokánky – rychlé vánoční cukroví

Jsou ihned k jídlu. Snadné na přípravu, z dostupných ingrediencí. S veškerou noblesou doplní ostatní tradiční druhy cukroví. Každý kousek je originální. Recepturu ocení ti, kteří preferují rostlinné tuky. Šlehačka je zde zastoupena mandlovou smetanou a je to vynikající.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Cílem tohoto receptu bylo vytvořit marokánky, na které nebudu muset mít po ruce mnoho druhů ořechů a kandovaného ovoce a budu moci zapojit svoji oblíbenou mandlovou smetanu.

Vsadila jsem tedy na nesolené arašídy a rozinky, které jsou běžně dostupné.

Všechny poměry jsem si vychytala tak, aby byly mini marokánky tak akorát ve všech směrech.

 Ingredience na 2 plechy

  • 150 g nesolených arašídů
  • 150 g sušené ovoce – jen rozinky nebo kombinace s brusinkami
  • 200 ml rostlinné smetany – Já jsem dala tuto mandlovou smetanu na vaření
  • 100 g tmavého cukru – ideálně s vyšším obsahem melasy jako je např. třtinový cukr Demerara
  • 40 g rostlinného tuku
  • 40 g jemně mleté mouky – může být hladká, špaldová či alternativní
  • 3 lžíce tekutého oslazovadla typu med nebo sirup – Moje č.1 je čekankové slazení
  • Kvalitní čokoláda nebo čokoládová poleva na potření

 Postup

  1. Smetanu, cukr, sirup a tuk postupně zahřeju a přivedu k varu. Zmírním stupeň a vsypu mouku. Míchám do zhoustnutí. Nechám trochu zchladnout a vsypu rozinky, případně brusinky a nasekané arašídy.

  2. Po vychladnutí nanáším lžičkou malé hromádky na plech vyložený pečícím papírem. Každou hromádku trochu zplácnu.

  3. Peču na 180 stupňů do zezlátnutí, asi 25 minut. Ke konci kontroluji, jak to v troubě vypadá, aby se marokánky zbytečně nepřepekly.

  4. Ve vodní lázni si rozpustím hořkou čokoládu nebo kvalitní čokopecky na polevu a každou marokánku ozdobím. Někdy dávám polevu jen na oko, jindy zase nešetřím. Povrch marokánek pak ještě pro efekt dozdobím něčím kontrastním. Pěkně vypadají třeba nasekané pistácie. Hotovo!

TIP č. 1

Rozinky, kvalitní třtinový cukr, čekankový sirup, mouku, čokoládu a především různé druhy rostlinných smetan můžete objednat na stránkách české firmy s biopotravinamiCountrylife. U každého produktu najdete promyšlené tipy, kam, co a jak použít. Já sama se na těchto stránkách ráda inspiruji.🙂

 TIP č. 2

Marokánky můžete jen cikcak pocákat rozpuštěnou čokoládou, nebo jim dopřát poctivou vrstvu. Tím, že jsou samy o sobě sladké dost, skvěle k nim kontrastuje hořká čokoláda. Pokud nechcete, aby byla úplně tvrdá, cákněte do rozpouštějící se čokolády trošku smetany.

> ☝️Čekankový sirup zmíněný v receptu se vám bude hodit i na tyto mandlové sušenky

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...