Recept

Žitné těstoviny s tempehem – zdravé a extra rychlé

Nemusíte byt vegetarián či vegan, abyste si mohli občas pochutnat na jídlech s tempehem či sojovou smetanou. Rychlé, chutné, zdravé pro všechny.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Nemusíte byt vegetarián či vegan, abyste si mohli občas pochutnat na jídlech s tempehem či sojovou smetanou. Rychlé, chutné, zdravé pro všechny.

Budete potřebovat

  • Žitná kolínka (nebo samozřejmě jakékoliv jiné těstoviny, nejlépe celozrnné. Žitná kolínka koupíte buď ve zdravé výživě nebo ve větším supermarketu)
  • Uzený tempeh (mám raději zn. Sunfood)
  • Smetanu ( dávám rostlinnou sojovou, ale když jsem ji neměla, použila jsem klasickou)
  • Koření (použila jsem směs koření s názvem “roštěnky”, které obsahuje papriku, kmín, koriandr, kurkumu sůl, nové koření. Alternativně bych požila sůl, papriku, drcený kmín a koriandr)
  • Olivový olej

Postup

  1. Žitná kolínka uvařte podle návodu. Pozor, nerozvařit.
  2. Tempeh nakrájejte na kostičky (celý tempeh je na 2 a více porcí) a krátce ho opečte na troše olivového oleje, spíše jen prohřejte.
  3. Lehce okořeňte a podlijte trochou smetany, nejlépe rostlinné. Prohřejte a smíchejte s uvařenými žitnými kolínky.
  4. Jelikož jídlo samo o sobě neobsahuje zeleninu, podávejte na talíři s čerstvou nebo kvašenou zeleninou.

TIP

Jak žitná kolínka, tak uzený tempeh jsou chuťově výrazné, nepřežeňte to tedy s jakýmkoliv kořením. Koření má jen lehce ochutit smetanu a pokrm doladit. Jednou jsem to s kořením přehnala a jídlo bylo zkažené. Méně je více …

V čem spočívá výhoda těstovin uvařených “na skus”?

Zbytečně převařovat těstoviny je nejspíš doménou našich končin. Důvod, proč to nedělat, není jen estetický či chuťový, nýbrž i výživový. Z pohledu zdravého životního stylu by se těstoviny (ale i třeba rýže) neměly zbytečně převařovat proto, že tím zvyšujete jejich glykemický index, což není žádoucí. V praxi to znamená, že tím zvyšujete rychlost vstřebávání cukru do krve. Celozrnné těstoviny mají obecně nižší glykemický index než těstoviny klasické, jsou tedy vhodné pro zdravý životní styl, obzvláště pak pro lidi, kteří chtějí shodit nějaké to kilo.

Celozrnné těstoviny a malé děti

Celozrnné těstoviny jsou bohaté na vlákninu, není tedy vhodné je zařazovat do jídelníčku nejmenších dětí, jejichž trávicí trakt není uzpůsoben na trávení většího množství vlákniny.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...