Recept

Zimní salát – vitaminová bomba ve skleničce

Jak doplňovat v zimě vitaminy tím nejpřirozenějším způsobem? Třeba tímto salátem.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Tento výborný vitaminový salát přivezli na ochutnání mí rodiče, kteří ho dělali podle receptu paní Květy z Nejdku. Salát si prakticky připravíte do skleniček a můžete podávat k jakémukoliv jídlu ..

Budete potřebovat

  • 1kg červené řepy (na jemno nakrouhané)
  • 1kg bílého zelí (na jemno nakrouhané)
  • 200g cibule (na jemno nakrájené)
  • 3-5 lžic nastrouhaného křenu (nebo přiměřené množství křenové pasty)

Na nálev

  • 0,5l vody
  • 1/4l octa
  • 2 lžíce soli
  • 120g cukru
  • Několik kuliček pepře

Postup

  1. Nakrouhejte na jemno červenou řepu, bílé zelí, nakrájejte cibuli a nastrouhejte křen, případně použijte křenovou pastu.
  2. Připravte si nálev tak, že všechny suroviny, tedy vodu, ocet, sůl, cukr a pár kuliček pepře společně několik minut povařte.
  3. Nálev nechte vychladnout.
  4. Ve větší míse pak všechnu zeleninu promíchejte společně s vychladlým nálevem. Pořádně promíchejte a nechte 24 hodin odležet, než směs povolí šťávu.
  5. Po 24 hod. nandejte do sklenic i se šťávou a sterilujte 5 min. při 90 stupních.

TIP

Stejným způsobem lze připravit menší množství salátu a pokud ho budete skladovat v lednici a v dohledné době sníte, nemusíte sterilovat.

Červená řepa, zelí, cibule a křen jsou plodiny, které našemu tělu dodávají velké množství živin, mají pozitivní vliv na náš trávící systém, působí proti bakteriím, virům a plísním v našem organismu. Tento salát je především v zimním období ideální volbou, jak posílit imunitní systém.

Pozor!

Podobné saláty bývají k zakoupení v plastových průhledných kelímcích. Vždy se podívejte na složení. Na první pohled se jedná o kelímek plný zdraví, po přečtení etikety tento názor můžete změnit. Mnohdy obsahuje zdraví škodlivé chemické konzervanty a vy chcete své zdraví přeci posílit a ne odrovnat.

Doporučení

Krouhání červené řepy vyžaduje zvláštní oblečení – nejlépe bílou sváteční halenku 😉

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...