Recept

Zelný salát – dobře chutnající porce vitaminů za pár korun

Zeleninové saláty jsou oblíbené, občas je to ale to samé dokola. Rajčata, okurka, salát...Zelný salát je příjemnou změnou a může doplnit jakékoliv jídlo.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Koupíte hlávku zelí, nakrouháte, přidáte pár ingrediencí, pořádně promačkáte a po odležení máte pochoutku za pár korun s pořádnou porcí vitamínů. Zeleninové saláty jsou oblíbené, občas je to ale to samé dokola. Rajčata, okurka, salát…Zelný salát je příjemnou změnou a může doplnit jakékoliv jídlo.

Budete potřebovat

  • Menší bílé hlávkové zelí
  • 1-2 mrkve
  • 2 lžíce cukru
  • lžičku soli (nebo dle chuti)
  • cca 50ml kvalitního oleje
  • 3 lžíce octa (nebo 1 lžíci octa a 2 lžíce citronové šťávy)
  • kdo chce, tak křen (čerstvý nebo křenovou pastu ve skleničce, lze ho vynechat)

Postup

  1. Zelí nakrájejte na tenké nudličky. Buď na krouhači nebo pomocí velkého nože. Jde to celkem dobře. Tvrdý košťál samozřejmě odkrojte.
  2. Mrkev nastrouhejte na hrubo a přidejte k zelí.
  3. Ochuťte cukrem, solí, octem (případně citronovou šťávou) a přidejte olej.
  4. Všechno důkladně promíchejte. Směs pořádně propracujte a promačkejte rukama, zelí pěkně zkřehne a pustí šťávu.
  5. Nechte alespoň hodinku odležet, pak teprve podávejte. Druhý den je ještě lepší!

Proč by muži měli jíst křen?

V dávnějších dobách se křen vždy spojoval s mužstvím. Tato bylina měla svým kořenem léčit všechny “manželské nemoci”. V evropských zemích křen nikdy nesměl chybět na stole svatební hostiny. Miska se strouhaným křenem byla určena především ženichovi. Tomu měl dodávat odvahu a sílu při plnění manželských povinností. V některých evropských oblastech se dodržoval další zvyk přípravy křenu pro ženicha na svatební hostinu. Nevěsta musela nastrouhat kořen křenu vlastnoručně a pokud tak učinila bez jediné slzičky, bylo to znamením, že své panenství už ztratila.

Tak co, milé dámy, kdo zítra své polovičce připraví zelný salát s křenem? 😉

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...