Recept

Zelné bramboráky pečené v troubě

Nápadů, jak zapojit kyselé zelí do jídelníčku není nikdy dost. A toto je jeden z atraktivních způsobů. Zelné bramboráky mají nejen šmrnc, ale i více vlákniny. Díky pečení v troubě nejsou zbytečně mastné... 🙂

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Dobrý bramborák je sám o sobě dokonalou záležitostí. Použít výraz “vylepšit bramborák” kyselým zelím by tedy nebylo úplně přesné. Zelné bramboráky jsou zkrátka jednou z variant a také skvělým nápadem, jak do jídelníčku zapojit zelí.

A proč je péct v troubě? Klasický smažený bramborák má svoji specifickou chuť, kterou ve své plnosti nelze zastoupit. Klasické bramboráky mají ale také schopnost nasáknout do sebe velké množství oleje a to třeba nemusíme chtít. Z různých důvodů.

Chytrým kompromisem je upéct bramboráky v troubě. I když jsou jiné, ušetříte nejen tuk, ale i čas. 🙂

 Ingredience na 1 velký plech bramboráčků

  • 500 g brambor
  • 250 g vymačkaného kyselého zelí
  • 2 vejce
  • 2 lžíce olivového oleje do těsta
  • Suchá ingredience na dohuštění těsta dle preferencí ( špaldová krupice, hrubá mouka, ovesná mouka, může být i trochu kukuřičné strouhanky atd.)
  • Cibule (může být i předem do zlatova orestovaná)
  • Česnek (2 až 4 stroužky dle chuti)
  • Koření na bramborák (sůl, pepř, majoránka, dala jsem i drcený kmín)

 Postup

  1. Část brambor nastrouhám na hrubo a část na jemno.
  2. Zelí sliju a posekám na malé kousky. Smíchám s bramborami, přidám vejce, cibuli a česnek. Cibuli je možné přidat syrovou nebo také “pro chuť” předem do zlatova opečenou.
  3. Ochutím kořením a dle situace lehce dohustím. Vždy záleží na tom, jak je směs díky obsažené vodě řídká. Když je zelí hodně slané, dávám pozor, abych bramboráčky zbytečně nepřesolila.
  4. Na velký plech dám pečicí papír a potřu ho olejem. Lžící dělám bramboráčky. Někdy je zvrchu ještě “přestříknu” olivovým olejem v rozprašovači.
  5. Peču na 190 až 200 stupňů do zlatova asi 35 – 40 minut.

> ☝️A tady je něco pro masožravce. Zelí pečené v troubě ve formě kuřecích stehen pečených na zelí. Bezpracné! 🐭

Zelné bramboráčky je možné ozdobit kopečkem zakysané smetany. Výborné! 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...