Recept

Zelňačka s restovanými žampiony a zakysanou smetanou

Verze zelňačky, u které nepotřebujete žádná uzená masa či klobásy. Díky ochuceným a orestovaným žampionům v kombinaci se zakysanou smetanou má polévka spoustu chuti a šmrnc...👍

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Zelí kupuji různé, vždy se snažím vybrat zelí co nejlepší kvality a zelí bez konzervantů. Některé značky mají zelí tužší a hrubší, jiné zase drobné. Do polévek mi vyhovuje drobnější zelí, které ještě vždy překrájím na drobné kousky.

Při přípravě zelňačky je pak důležité vědět, že se nedoporučuje vařit hned najednou brambory i zelí, protože by se v kyselé vodě brambory hůře vařily. Toť rada prababiček 🙂

Množství je na střední hrnec, když potřebuji udělat “kotel”, nebojím se množství zdvounásobit. 🙈

 Ingredience

  • 500 g kysaného zelí
  • 500 g brambor
  • 2 litry vody
  • 2 cibule
  • Něco na zahuštění ( tučná verze jíška, odlehčená verze např. rýžová mouka s vodou, či jiné varianty)
  • Na dochucení sůl, červená paprika, kmín, bobkový list, nové koření)
  • Smetana na zjemnění (tučnost dle preferencí)

Na doladění

  • Žampiony (asi 250 g, v obchodech je to ta malá vanička)
  • Máslo Ghí
  • Sůl, pepř, drcený kmín
  • Hustá zakysaná smetana

 Postup

  1. Na oleji orestuji na drobno pokrájenou cibuli. Zasypu červenou paprikou, krátce promíchám, zaliju vodou a ochutím kořením.
  2. Přidám na kostičky nakrájené brambory a vařím je do poloměkka. Musí být téměř uvařené, ale pevné.
  3. Do polévky vložím na drobno pokrájené kyselé zelí a vařím asi 15 minut.
  4. Dle potřeby trochu zahustím, pokaždé klidně jinak a na závěr zjemním smetanou. Pokud chci zelňačku kyselejší, ještě ji doladím trochou vody ze zelí, která má říz.
  5. Připravím si čerstvou porci orestovaných žampionů nebo jiných hub. Mám na mysli čerstvé houby. Žampiony nakrájím na kousky a na přepuštěném másle je krátce zprudka pár minut restuji. Ochutím je solí, pepřem a drceným kmínem.
  6. Zelňačku servíruji v miskách a do každé porce dám lžíci restovaných hub a trochu zakysané smetany. Hotovo!

Nedá se na ní nic zkazit. Více či méně hustá, více či méně kyselá, vždy je dobrá. 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...