Recept

Zeleninový salát s vejci a tahini

Salát může být pokaždé jiný, když ho pokaždé jinak ochutíte. A jak? No pomocí různých dresingů a zálivek. A jednu skvělou můžete vyrobit díky sezamové pastě tahini, která vyniká specifickou a návykovou chutí.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Aby salát zasytil, musí obsahovat bílkoviny, sacharidy i tuky. Bílkoviny i správné tuky jsou zajištěny nejen vejcem, ale i sezamovou pastou tahini a dýňovými semínky.

Nejlepší je samozřejmě dýňová semínka tepelně neupravovat a nechat přirozená. Někdy je ale krátce opražím a užiju si tu jejich výraznou chuť a křupavost 🙂 Dodají salátu šmrnc.

Budete potřebovat

  • Listovou zeleninu (rukola, polníček)
  • Další zeleninu (rajče, okurka, paprika, cibule)
  • Vařená vejce
  • Na zálivku sezamovou pastu tahini, citronovou šťávu, med
  • Dýňová semínka
  • Sůl, pepř

Postup

  1. Zeleninu a saláty omyjte a nakrájejte na menší kousky.
  2. Vejce uvařte na tvrdo a nakrájejte na kousky.
  3. V mističce si připravte zálivku. Metličkou dohladka vymíchejte a našlehejte sezamovou pastu tahini, citronovou šťávu a med.
  4. Na pánvičce na sucho krátce opražte dýňová semínka.
  5. V míse důkladně promíchejte zeleninu se zálivkou. Rozdělte do misek a na každou porci dejte 1 nakrájené vařené vejce, lehce osolte, opepřete a posypte lžící opražených semínek.

Co je tahini?

Tahini jsou rozemletá opražená sezamová semínka s trochou mořské soli. Kvalitní sezamová pasta nebo omáčka by měla obsahovat pouze sezam a mořskou sůl, nic víc. Někdy se v ní může objevit palmový tuk a další suroviny, ty ale do originálu nepatří.

Tahini lze použít do pomazánek, snídaňových kaší, na zeleninové zálivky, skvěle poslouží s jogurtem a medem jako pohlazení chuťových buněk.

Sezamová pasta ale není jen o báječné chuti. Obsahuje vápník, vitaminy skupiny B a vitamin E. Je také zdrojem hořčíku, draslíku a zinku, pomáhá tedy udržovat v rovnováze nervovou soustavu a zdravou kůži.

Tahini má jediné “ale”, a to kalorickou hodnotu. Konzumujeme tedy po lžičkách, nikoliv s polévkovou lžící po večerech 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...