Chuťově výrazný sýr dodá šmrnc každému salátu. Quinoa je zase nutričně hodnotná obilovina, která je do studených salátů jako stvořená. Jak jim to jde dohromady? :)
Jsou mezi námi tací, kteří mají rádi chuť sýrů s modrou plísní. V obchodech se nejčastěji setkáme s Nivou, Roquefortem nebo Gorgonzolou. Každý chutná jinak… Tyto sýry mají jedno společné. Mají vysoký obsah tuku a vysokou kalorickou hodnotu. Není tedy třeba sníst večer u lahve vína 15 deka na posezení, nebo ze sýra vyrobit smetanovou omáčku k nokům… Jednou z dalších možností je zapojit tento sýr v rozumné míře třeba do salátu.
Budete potřebovat
Uvařenou quinou
Lahůdkové cibulky včetně natě
Pevnější rajčata nebo datlová rajčátka překrojená napůl
Papriku (může být červená i žlutá)
Sýr s modrou plísní (pevnější, méně vyzrálý, někdy dám Nivu, někdy Gorgonzolu)
Na dochucení sůl, pepř, olivový olej
Postup
Nejdříve si uvařte quinou a nechte ji vychladnout. Na mísu salátu vám bude stačit 1 šálek suché quinoi. Propláchněte ji, dejte do hrnce a zalijte dvounásobným množstvím vody nebo zeleninového vývaru. Vařte 10 minut, pak odstavte a nechte dojít pod pokličkou.
Zeleninu nakrájejte na menší kousky, sýr také.
Pak už jen vše opatrně smíchejte dohromady, osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem a nechte vychladnout v lednici. Samozřejmě můžete přidat dle chuti různé čerstvé zelené bylinky.
Díky sýru a quinoe je salát sytý sám o sobě, může tedy posloužit nejen jako příloha, ale i samostatně 🙂