Zelenině rádi v salátech dáváme výraznější chuť. Nejčastěji pomocí zálivek nebo dresingů. Zkuste to jinak, zdravěji...Inspirujte se pestem a využijte jarní bylinky, které jsou bohatým zdrojem prospěšných fytochemických látek.
Klasické tradiční pesto z bazalky mám ráda spíše k těstovinám. Má pro mě do zeleninových salátů příliš výraznou specifickou chuť. Lze se jím ale inspirovat a vytvořit si doma v podobném duchu bylinkové pesto, které zeleninu a mozzarellu skvěle dochutí.
Tradiční pesto obsahuje parmazán, existují ale i “lehčí verze” bez něj. Tuto variantu využijí například lidé, kteří mají intolerance či alergie na mléčné výrobky.
Na bylinkové pesto budete potřebovat
Různé bylinky ( buď 1 druh, nebo kombinaci, např. listy medvědího česneku, pažitku, hladkolistou petržel, rukolu)
Panenský olivový olej
Citronovou šťávu
Hrstku vlašských ořechů nebo kešu (ideálně předem chvíli namočené)
1 stroužek česneku
Sůl
Dále budete potřebovat
Listové saláty dle chuti (hlávkový, římský, polníček, rukolu atd.)
Rajčata
Baby mozzarellu (kuličky)
Balsamikový krém tmavý (Crema di balsamico)
Postup
Bylinky nakrájejte na kousky, přidejte prolisovaný česnek, sůl, ořechy, olej, citronovou šťávu, promíchejte a rozmixujte do hladka.
Salátové listy naaranžujte na talíř, přidejte rajčata, bylinkové pesto, kuličky baby mozarelly. Zakapejte tmavým balsamikovým krémem.