Recept

Moučník s mrkví a jablky – zdravý a vláčný

I sladký moučník může být plný živin a vlákniny. Díky skořici a kakau navíc báječně voní.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Moučníky, do kterých se přidává ovoce či zelenina, patří mezi moje oblíbené. Tentokrát jsem se rozhodla použít částečně pohankovou mouku a těsto zvláčnit nejen jablky, ale i mrkví. Při pečení je vždy dobré obyčejnou mouku “obohacovat” o mouky jiné. V prodejnách se zdravou výživou je velký výběr, skvělá je třeba právě pohanková, jáhlová nebo cizrnová. Všechny jsou navíc bezlepkové, což je pro naše zdraví výhodné.

Budete potřebovat

1 hrnek = 250ml

  • 1 hrnek špaldové mouky (pokud nemůžete celozrnnou,tak dejte polohrubou)
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1 hrnek na jemno nastrouhané mrkve (2 menší mrkve)
  • 3 vejce
  • 3 hrnky jablek – 1 hrnek na hrubo nastrouhaných a 2 hrnky na kostičky nakrájených
  • 3/4 hrnku oleje (dala jsem řepkový)
  • 1/2 hrnku tekutiny – mléko, či obilné mléko (množství dle potřeby)
  • 1 BIO kypřící prášek do pečiva
  • 1/2 hrnku vlašských ořechů (lze vynechat, případně dát rozinky)
  • 2 lžičky skořice a 2 lžičky kakaa (nebo karob)
  • Na oslazení – přírodní cukr (3/4 hrnku) nebo jiné sladidlo (med, sladovit, obilné sirupy, lze i částečně stevii)

Postup

  1. Nejdříve smíchejte olej s vejci a s cukrem nebo jiným sladidlem.
  2. Pak přidejte mouku s práškem do pečiva, skořici, kakao a mléko nebo obilný nápoj. Vmíchejte na jemno nastrouhanou mrkev, hrnek na hrubo nastrouhaných jablek a 2 hrnky na kostičky nakrájených jablek. Pečte na 165 stupňů asi 25 minut nebo o něco déle, stačí zkusit špejlí, zda se těsto nelepí.

TIP

Moučníku můžete ještě přilepšit tak, že do těsta vmícháte lžíci povidel nebo melasy.

Jak moc sladit?

Moučník si oslaďte tak, aby vám chutnal. Samozřejmě, že čím méně, tím lépe, čím méně klasického, byť přírodního, cukru, tím lépe. Já to někdy řeším tak, že dám třeba pár lžic přírodního cukru nebo tmavého cukru Muscovado a zbytek doladím třeba stevií, medem, sladěnkou nebo nějakým sirupem. Více sladím moučníky, které slouží spíše jako dezert a méně zas ty, které jsou určené na snídani či svačinu.

Moučník obsahuje díky celozrnné mouce, mrkvi a jablkům spoustu vlákniny a živin. Jeho výhodou je, že se nedrolí, takže se hodí i jako svačina “na cestu”.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...