Recept

Zdravější bramborák z trouby

Máte rádi bramboráky, ale smažení a přepálený olej není váš šálek kávy? Toto je recept pro vás ...

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Bramboráky mám ráda, ale vadí mi jejich příprava na pánvi. Tuna přepáleného oleje a vypotřebovaná role kuchyňských utěrek, které celé padnou při odsávání oleje z bramboráku. Když zkusíte bramborák na plechu, tohle vůbec řešit nebudete…

Připravte těsto na bramboráky, jak jste zvyklí, jen ho zkrátka upečte v troubě. Pokud vlastní osvědčený recept na bramboráky nemáte, zkuste tento 🙂

Budete potřebovat

  • asi 1kg brambor
  • 2 vejce
  • hladkou mouku
  • česnek – množství dle chuti (2 – 6 stroužků)
  • K dochucení – sůl, pepř, majoránku
  • Olivový olej či máslo na vymazání plechu nebo pečicího papíru.

Postup

  1. Brambory oškrabejte a nastrouhejte (někdo preferuje na jemno, někdo na hrubo, někdo půl na půl).
  2. Zbavte nastrouhané brambory částečně vody, kterou pustily.
  3. Přidejte vejce, osolte a opepřete. Dostatečně ochuťte majoránkou, kterou promněte mezi prsty.
  4. Přidejte tolik mouky, aby bylo těsto středně husté.
  5. Vylijte ho na plech vyložený pečicím papírem, který ještě potřete olejem. Pokud máte nepřilnavý plech, tak ho jen dostatečně vymažte.
  6. Pečte na 200 stupňů cca 35 minut. Podle barvy povrchu a okrajů poznáte, že je hotovo.

Podávejte nejlépe s kysaným zelím nebo kvašenou zeleninou.

Proč je k bramboráku kysané zelí nejlepší?

Kysané zelí posiluje imunitu a je nabyté přírodním vitaminem C. velmi příznivě působí na trávení a zároveň dezinfikuje zažívací soustavu. Pravidelnou konzumací kysaného zelí výrazně posilujete a aktivujete imunitní systém. Po dlouhodobém užívání antibiotik pomáhá stejně jako kysané mléčné výrobky obnovit narušenou střevní mikroflóru. Bylo potvrzeno, že v oblastech, kde se konzumuje velké množství kysaného zelí, se lidé dožívají vysokého věku při plném zdraví.

Tento recept je zapotřebí vyzkoušet a při dalším pokusu případně doladit. Pokud byste chtěli bramborák udělat vyloženě dietně bez jakéhokoliv tuku, nebude to ono. I tak je jeho chuť díky přípravě v troubě jiná, než na jakou jste možná zvyklí, ale stojí za to vyzkoušet je.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...