Recept

Zdravá zeleninová tofu pomazánka

Další tip, jak se na pečivu vyhnout živočišným tukům, kterými jsme v dnešní době doslova obklopeni. Kombinace restované zeleniny a tofu je výborná!

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Další tip, jak se na pečivu vyhnout živočišným tukům, kterými jsme v dnešní době doslova obklopeni. Kombinace restované zeleniny a tofu je výborná! Za inspiraci díky kamarádce Denise.

Zeleninu můžete použít v podstatě jakoukoliv. Já zkusila i s červenou paprikou a ta mi v tom nechutnala.

Jestli si nejste jisti, zda vám tato varianta pomazánky bude chutnat, udělejte jen z půl kostky tofu a uvidíte.

Budete potřebovat

  • Zeleninu – 1 rajče, kousek cukety, půlku mrkve
  • 1 balení tofu (bílé tofu, tofu s mořskou řasou, klidně i uzené, záleží na vás)
  • Olivový olej
  • Půlku cibule
  • 1 stroužek česneku
  • Koření na ochucení zeleniny (třeba ratatatattatouielle… 😉

Postup

  1. Na olivovém oleji orestuje nakrájenou cibulku. Jakmile zesklovatí, přidejte k ní nakrájený stroužek česneku a pár vteřin restujte.
  2. Přidejte nejdříve tužší zeleninu, v tomto případě tedy mrkev, a pár minut duste.
  3. Pak přidejte 1 oloupané rajče a na kostičky nakrájenou cuketu.
  4. Okořeňte dle chuti a duste max. 5 minut.
  5. Ke konci přihoďte nakrájené tofu a vše pak do hladka rozmixujte.
  6. Nechchte vychladnout a podávejte s celozrnným pečivem.

V čem tkví výhoda tepelně upravené mrkve a rajčat?

Zelenina by se měla jíst jak syrová, tak tepelně upravená. V syrové zelenině se vyskytuje velké množství enzymů, tepelně upravená zelenina nám zas umožní efektivnější využití některých látek. Při vaření mrkve dojde k narušení tuhých buněčných stěn a lepšírmu využití betakarotenu. Tepelně upravená rajčata je zas výhodné konzumovat kvůli lykopenu, který řadíme mezi karotenoidy, a byly prokázány jeho pozitivní účinky na zdraví – např. protirakovinné. Tepelně upravená rajčata obsahují více využitelného lykopenu než rajčata syrová. Při vyšších teplotách se totiž lykopen uvolňuje a v lidském organismu je snáze absorbován. Takže kečup v pravém slova smyslu je zdraví prospěšný výrobek, nesmí se ale jednat o „rádobykečup“, který obsahuje nezdravá éčka, jablečné náhražky, přehršle soli a plísně, které byly testy mnohdy prokázány.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...