Další tip, jak se na pečivu vyhnout živočišným tukům, kterými jsme v dnešní době doslova obklopeni. Kombinace restované zeleniny a tofu je výborná! Za inspiraci díky kamarádce Denise.
Zeleninu můžete použít v podstatě jakoukoliv. Já zkusila i s červenou paprikou a ta mi v tom nechutnala.
Jestli si nejste jisti, zda vám tato varianta pomazánky bude chutnat, udělejte jen z půl kostky tofu a uvidíte.
Zelenina by se měla jíst jak syrová, tak tepelně upravená. V syrové zelenině se vyskytuje velké množství enzymů, tepelně upravená zelenina nám zas umožní efektivnější využití některých látek. Při vaření mrkve dojde k narušení tuhých buněčných stěn a lepšírmu využití betakarotenu. Tepelně upravená rajčata je zas výhodné konzumovat kvůli lykopenu, který řadíme mezi karotenoidy, a byly prokázány jeho pozitivní účinky na zdraví – např. protirakovinné. Tepelně upravená rajčata obsahují více využitelného lykopenu než rajčata syrová. Při vyšších teplotách se totiž lykopen uvolňuje a v lidském organismu je snáze absorbován. Takže kečup v pravém slova smyslu je zdraví prospěšný výrobek, nesmí se ale jednat o „rádobykečup“, který obsahuje nezdravá éčka, jablečné náhražky, přehršle soli a plísně, které byly testy mnohdy prokázány.
Sdílet recept myšičky na: