Štóla je druh pečeného vánočního moučníku. Uvnitř je zapečené například sušené ovoce a ořechy a z vrchu je štóla posypaná moučkovým cukrem. Zkuste její zdravější variantu.
Štóla je druh pečeného vánočního moučníku. Uvnitř je zapečené například sušené ovoce a ořechy a z vrchu je štóla posypaná moučkovým cukrem. Stejně jako u národních jídel existuje mnoho variant dle jednotlivých oblastí, nejznámější je ovšem Drážďanská štóla. Nevím, odkud konkrétně pochází tento recept, jedná se ale o zdravější variantu štóly a objevila jsem ji v časopisu drogerie DM 🙂
Na 3 malé štóly budete potřebovat
200 g třtinového cukru
175 g másla
2 vejce
250 g tučného tvarohu
nastrouhanou kůru z jednoho citronu
1 kypřicí prášek do pečiva bez fosfátů
1 lžičku mletého kardamonu
1 lžičku skořice
1 lžičku mletého zázvoru
550 g špaldové mouky jemně mleté
100 g kandovaného ovoce
100 g vlašských ořechů
150 g rozinek
150 g másla
práškový cukr
Postup
Smíchejte třtinový cukr, máslo, tvaroh, vejce a citronovou kůru.
Postupně vmíchejte mouku s kypřicím práškem do pečiva a kořením.
Nakrájejte na drobno kandované ovoce a ořechy a spolu s rozinkami zapracujte do těsta.
Vytvarujte z hmoty tři malé štóly.
Pečte zhruba 50- 60 minut ve středně vyhřáté troubě na cca 165° nebo dle zkušeností s vlastní troubou.
Rozehřejte máslo, několikrát jím polijte ještě horké
štóly a hustě posypte práškovým cukrem.
Dle tradice by se štóla měla nechat v chladu zabalená v alobalu 2-3 týdny odležet.