Recept

Zdravá rybičková pomazánka se zeleninou

Tato rybičková pomazánka je o dost zdravější verzí pomazánek podobného druhu, do kterých se často míchají majolky, tavené sýry a podobně. Zelenina příjemně zjemní výraznou rybí chuť.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Tato rybičková pomazánka je o dost zdravější verzí pomazánek podobného druhu, do kterých se často míchají majolky, tavené sýry a podobně. Výborná rybičková pomazánka se dá připravit i bez těchto ingrediencí. Napadlo vás někdy zamíchat do pomazánky na jemno nastrouhanou kořenovou zeleninu? Nejen, že je pomazánka díky zelenině jemnější, je ale i výživově daleko hodnotnější.

Jak už jsem psala v receptu [Zdravá celerovo-mrkvová pomazánka](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/zdrava-celerovo-mrkvova-pomazanka “Zdravá celerovo-mrkvová pomazánka”), je pro naše zdraví důležité konzumovat i syrovou mrkev a syrový celer. Obzvlášť v období zvýšených rizik infekčních nemocí.

Budete potřebovat

  • 1 plechovku rybiček (třeba sardinky, je jedno, zda ve vlastní šťávě nebo v oleji)
  • 1 kelímek přírodního pomazánkového másla (můžete nahradit i jakýmkoliv smetanovým sýrem, Lučinou, Gervais)
  • 1 větší mrkev
  • ¼ celeru
  • Na dochucení – sůl, pepř, případně lžička hořčice, kapka citronové šťávy (pomazánku si ochuťte, jak jste zvyklí, já jsem ji dochutila MISO pastou, která je určena, mimo jiné, i na dochucování pomazánek)

Postup

  1. Z rybiček vylijte olej nebo šťávu. Pokud byste tam všechnu nechali, mohlo by se stát, že by se z pomazánky mohla stát tak trochu břečka, bohatě bude stačit její nevábná barva 😉
  2. Rybičky vyklopte do misky, přidejte pomazánkové máslo nebo smetanový sýr a vidličkou rozmačkejte, až vše spojíte v hladkou pastu.
  3. Ochuťte solí, případně trochou hořčice, kapkou citronové šťávy, popřípadě MISO pastou.
  4. Mrkev i celer na jemno nastrouhejte a vmíchejte do pomazánky.
  5. Pomazánku je vhodné nechat trochu zatuhnout v lednici, aby se pak lépe mazala na pečivo.

Co je to ta zázračná MISO pasta?

Miso je fermentovaná vyzrálá pasta ze sojových bobů, soli a určitého druhu obilí. Její chuť je velmi silná, a proto se používá k dochucování polévek, omáček, těstovin, pomazánek. Je to tradiční japonský produkt, základem jejich kuchyně je tzv. polévka z miso – Misoširu. Miso je prý klíčem k japonské dlouhověkosti, jelikož obsahuje významné množství vitaminů, minerálů, proteinů a hlavně enzymů. Právě z důvodu přítomnosti enzymů by MISO nemělo projít varem, přidává se do pokrmů až ke konci. Miso seženete buď na internetu nebo v prodejnách zdravé výživy.

Vyzkoušejte také tuto snadnou [jemnou tuňákovou pomazánku](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/zdrava-tunakova-pomazanka “jemnou tuňákovou pomazánku”).

Dobrou chuť!

Kamila

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...