Recept

Zdravá rajčatová polévka

K výrobě této rychlé rajčatové polévky tentokrát posloužila pasírovaná rajčata. Další 2 zdravé ingredience pak z polévky vykouzlily krémovou záležitost.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Rajčatovou polévku připravuji celkem často. Nejčastěji [tuhletu](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/rajcatova-polevka-rychla-a-fantasticka “tuhletu”). Tentokrát jsem ale měla pasírovaná rajčata “ve skle” a neměla jsem chuť použít bílou mouku. Ono se totiž dá úžasné krémové konzistence u mnoha jídel dosáhnout i pomocí červené čočky a ovesných vloček.

Budete potřebovat

  • 1 velkou sklenici pasírovaných rajčat (“tekutá rajčata”,passata, někde je uvedeno 750g nebo 700ml)
  • 1 cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • Trochu olivového oleje
  • 4 lžíce ovesných vloček
  • 3 lžíce červené čočky
  • Čerstvou nebo sušenou bazalku
  • 3/4 litru vody (+ pak ještě neco na doladěni hustoty)
  • Na dochucení – sůl nebo zeleninové přírodní ochucovadlo, trochu cukru (nebo jiného sladidla)

Postup

  1. Na olivovém oleji lehce orestujte na hrubo nakrájenou cibuli.
  2. Na pár vteřin překrojený stroužek česneku, jen, aby zavoněl a nezhořkl.
  3. Přisypte 4 lžíce ovesných vloček a promíchejte.
  4. Vlijte sklenici pasírovaných rajčat.
  5. Přisypte 3 lžíce propláchnuté červené čočky.
  6. Zalijte 3/4 litrem vody.
  7. Ochuťte trochou přírodního cukru, případně solí a bazalkou. Vařte asi 10 minut, než změkne čočka. Pak vše rozmixujte do hladka a hustotu dolaďte podle potřeby. Já mám radši více tekutou, dětem se zas lépe jí o něco hustší …

TIPY

  • Bez toho cukru to není úplně ono, pasírovaná rajčata jsou celkem kyselá, a díky lehkému oslazení dosáhnete příjemné sladkokyselé chuti.

  • Pokud chcete z této polévky udělat sytější jídlo třeba pro děti, dejte do polévky těstovinovou rýži, kuskus, tarhoňu nebo domácí nočky …

  • Pro dospělé doporučuji polévku na talíři dochutit čerstvě namletým pepřem. Horká krémová polévka, a ještě takto okořeněná, dokonale zahřeje 🙂

Téhle polévky není u nás doma nikdy dost … 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...