Recept

Zdravá pomazánka z červené řepy

Recept na netradiční pomazánku, jak barvou, tak chutí ;)Určitě ji zkuste!

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Já osobně jsem dlouho červenou řepu vědomě ignorovala. Moje první zkušenost s ní byla klasika – kompot z červené řepy ve školní jídelně 🙂 Jako dnes vidím svoji tehdy 10-ti letou kamarádku Míšu, jak sedí naproti mně v jídelně, jednou rukou si zacpává nos a druhou do sebe lžící tlačí kompot z řepy. Ne z důvodu, že by se bála vedoucí jídelny paní Jarošové, která kontrolovala, zda jsou talíře prázdné, ale proto, aby byla zdravá!! 🙂

Ano, řepa je skutečně velice zdravá. Poslední dobou jsem se s řepou docela skamarádila, přestala se jí bát a vyzkoušela několik receptů. Kupodivu mi řepa nevadí a když mám nějakou tu bulvu navíc, udělám si z řepy elixír mládí za pomoci svého superodšťavňovače.

Tady je jeden z vyzkoušených receptů.

Budete potřebovat

  • 150g uvařené červené řepy
  • 250g nízkotučného tvarohu
  • Čerstvý křen dle chuti nebo 2 lžičky křenové pasty
  • Panenský olej „extra virgine“ – olivový nebo jiný, já jsem použila olej ze lněných semínek
  • Na dochucení – sůl, pepř, troška vinného octa nebo umeocta, bylinky – např. sušený libeček

Postup

  1. Menší bulvy červené řepy vložte neoloupané do vroucí vody a uvařte do měkka. Vodu můžete ochutit solí, trochou kmínu a přihodit 2 bobkové listy. Doba vaření bude trvat minimálně hodinu. Řepa je dost tvrdá. Na pomazánku vám budou bohatě stačit 2 menší bulvy. Když už se s ní ale budete vařit, uvařte jí rovnou více a zbytek pak použijte třeba na boršč nebo salát z červené řepy.
  2. Uvařenou řepu zbavte slupky, nastrouhejte na jemno a v ruce lehce zmáčkněte, aby odteklo trochu šťávy. Tu nevylévejte, ale vypijte 😉
  3. Smíchejte s tvarohem, křenem a dále dochuťte solí, pepřem a troškou vinného octa. Pokud máte zelené bylinky, trochu jich tam přidejte dle chuti.

Tato pomazánka mi nejvíce chutná na zdravých křupavých „knäckebrotech“.

TIP

  • Do pomazánky můžete místo křenu přidat nastrouhanou nivu, konzistenci pak doladit trochou zakysané smetany (tip od Helči).
  • K pomazánce z řepy se obecně velice hodí vlašské ořechy. Můžete je nasekat a vmíchat do pomazánky. Tím zvýšíte biologickou hodnotu pokrmu.

Ještě si dovolím jednu poznámku na závěr – tuto pomazánku se nevyplácí připravovat v oblíbeném bílém tričku… 😉

Dobrou chuť!

Kamila

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...