Recept

Zdravá maková bábovka s kefírem

Pokud máte rádi mák, určitě si pochutnáte na této bábovce, která krásně voní a není suchá.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Recept na tuto bábovku vznikl náhodou, když jsem zjistila, že nemám prášek do pečiva, ale jen do perníku (perníkové koření se s mákem kamarádí) a ze skřínky na mě vypadl mletý mák, který se tak přihlásil o slovo 🙂 Tento „pokus“ jsem si dovolila nabídnout návštěvě, která následně poprosila o recept, tak jsem ho tedy sepsala 😉 Díky kefíru není bábovka dusivá, což je fajn.

Budete potřebovat

  • 500ml kefírového mléka
  • 200g cukru (já dala tmavý třtinový)
  • 350g polohrubé mouky (já použila 200g celozrnné špaldové a 150g klasické polohrubé)
  • 100g mletého máku
  • 2 vejce
  • 100 ml kvalitního slunečnicového oleje
  • 1 prášek do perníku nebo prášek do pečiva+půl lžičky skořice
  • máslo a krupici/hrubou mouku na vysypání bábovkové formy

Postup

  1. Ušlehejte vejce s cukrem (pokud chcete udělat bábovku méně kaloričtější, můžete polovinu cukru přiměřeně nahradit práškem ze Stevie)
  2. Přidejte všechny ostatní přísady a vymíchejte do hladka.
  3. Formu na bábovku vytřete máslem či jiným tukem, vysypte např. krupicí a vlijte do ní připravené těsto.
  4. Pečte na 165 stupňů 50 minut až 1 hodinu dle zkušeností s vlastní troubou.
  5. Bábovka je hotová, když se těsto nelepí na špejli.

Pokud jste opravdovými fanoušky máku, vyzkoušejte tento výborný [extra makový makovec](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/makovec “extra makový makovec”).

Proč použít kefír místo klasického mléka?

Kefír má bezesporu největší hodnotu tepelně neupravený, kdy v něm zůstanou zachovány všechny živiny a živé kultury. Pokud vám nechutná přírodní, zkuste si z něj vyrobit libovolný koktejl s rozmixovaným ovocem a lžičkou sušených pšeničných klíčků. Použití kefíru má ale svůj význam i při pečení. Na rozdíl od mléka se kefír řadí do skupiny zakysaných mléčných výrobků, kterým bychom měli dávat vždy přednost.

Pokud můžete, použijte místo mléka kefír, pokud se to hodí, přidejte do jídla místo 12% smetany zakysanou smetanu. Proč? Zjednodušeně řečeno bakterie kefíru metabolizují mléčný cukr, dělají kefír stravitelnější a díky tomu ho tedy tolerují i lidé, kterým nedělá dobře laktóza.

Snad si na této bábovce pochutnáte, dejte vědět, zda se povedla 😉

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...