Tento recept vznikl, když jsem chtěla zapékat těstoviny s rajčaty. Jelikož jsem neměla ani těstoviny, ani rajčata, ale zato špecle a cuketu, bylo potřeba si poradit jinak… 🙂
Z cukety jsem záměrně vytvořila omáčku, aby jídlo nebylo suché… Recept snese variace, kdy lze místo masa použít třeba opečené tofu, případně orestované žampiony.
Ingredience
400 až 500 g krůtích nudliček
1 balení špeclí (měla jsem 350 g)
2 střední cukety
150 ml smetany (tradiční či rostlinná)
Cibule
3 stroužky česneku
Sůl, pepř
Olivový olej
Na krustu
60 g strouhanky
100 g sýra Grana padano (nebo kombinace sýrů)
Lžička koření nebo sušených bylinek dle chuti
Postup
V hlubší pánvi rozpálím olivový olej a orestuji krůtí nudličky zprudka ze všech stran tak, aby byly propečené. Ke konci trochu osolím, opepřím a nudličky dám stranou.
V té samé pánvi orestuji do zlatova cibuli, přidám kousky cuket a krátce opeču. Přidám prolisovaný česnek a krátce promíchám. Dle chuti osolím, opepřím. Zaliju smetanou, minutku provařím a rozmixuji do hladka.
Cuketovou omáčku smíchám s krůtími nudličkami a špeclemi, které si mezitím uvařím “na skus”. Raději méně, než více.
Směs dám do zapékací mísy a posypu sýrovou strouhankou. Peču bez pokličky na 200 stupňů asi 20 minut do zezlátnutí.