Jak pohanka, tak jáhly se dají zapékat na 100 způsobů. V kombinaci s výrazným sýrem fakt jedlé 🙂 Pohanka i jáhly se vaří přibližně stejnou dobu. Vstřebají tolik tekutiny, kolik potřebují k tomu, aby byly “tak akorát”. Proto jsem je do hrnce nasypala společně a ušetřila si tak práci. Díky smetaně a cheddaru jídlo není vysušené, na povrchu vznikne po zapečení lahodná krusta.
Budete potřebovat
Půl hrnku jahel
Půl hrnku pohanky
2 hrnky tekutiny (Hrnek a půl vody + půl hrnku smetany)
Trochu smetany na závěrečné pokapání (asi 50ml)
200g čedaru (nebo jiného výraznějšího a tučnějšího sýra)
Zelené koření (měla jsem medvědí česnek, může být petržel, libeček atd.)
Koření na dochucení
Postup
Do hrnku (asi 300ml) nasypte napůl jáhly a pohanku.
Propláchněte je na sítku horkou vodou, vsypte do hrnce a zalijte 2 hrnky tekutiny. Já jsem dala hrnek a půl vody a půl hrnku smetany. Varianty jsou možné (jen mléko, rostlinná smetana, jen vývar atd.)
Povařte asi 5 minut a pak nechte v teple dojít a nabobtnat. Klidně pod peřinou, určitě tak půl hodiny.
Uvařenou pohanku s jáhlami smíchejte s nastrouhaným sýrem cheddar. Dalšími možnostmi je přidání petržele, česneku, libečku, koriandru. Mně dobře posloužil sušený medvědí česnek.
Vše rozprostřete do vymaštěného pekáčku. Abych měla jistotu, že jídlo nebude suché, tak jsem ještě na závěr zakápla trochou smetany.
Zapečte na 200 stupňů, až povrch lehce zezlátne. 20 minut většinou stačí.
Sýr Cheddar (nebo jiný tučnější výraznější sýr) zde má své místo. S obyčejným 30% eidamem to nebude ono…
Toto jídlo mě mile překvapilo. Bylo dobré jak teplé, tak studené. Stačilo už jen přiložit rajčatový salát.