asi 500 g noků (buď uvařené domácí nebo balení chlazených)
1 velká cibule
400g balení sekaných loupaných rajčat
80 g pancetty nebo libové slaniny
2 lžíce rajčatového protlaku (kupuji bio v tubě)
2 stroužky česneku
Olivový olej
Čerstvá bazalka
Sůl, pepř, trochu přírodního cukru nebo jiného sladidla na vyladění kyselé chuti rajčat
Tučnější sýr dle chuti (Gouda, old Gouda, parmezán, ovčí Pecorino, kozí zrající atd.)
Postup
Rajčatová omáčka. Na drobno nakrájenou cibuli orestuji do zlatova na olivovém oleji. Přidám na malé kousky nakrájenou pancettu nebo slaninu a lehce ji opeču. Teď přidám prolisovaný česnek, promíchám a nechám ho jen zavonět. Vliju sekaná rajčata, z tuby vymáčknu odhadem 2 lžíce rajčatového protlaku. Ochutím solí, pepřem a nechám pod pokličkou provařit na mírném stupni alespoň 15 minut. Rajčata získají lepší chuť i konzistenci. Na závěr doladím chuť trochou preferovaného cukru či jiného sladidla a vmíchám na drobno nakrájenou bazalku.
V případě chlazených kupovaných noků je krátce povařím ve vroucí osolené vodě. Většinou stačí minuta než vyplavou na povrch.
Noky promíchám s omáčkou a dám do zapékací misky. Na fotce vidíte zapékací misku pro 1 porci. Praktická věc! Zapékám na 220 stupňů asi 10 minut.
Posypu sýrem a ještě nechám krátce zapéct nebo povolit pod grilem. Záleží na typu sýra. Zakápnu troškou panenského olivového oleje, ozdobím lístkem bazalky a hotovo!