Doma se mi nahromadily kedubny od farmáře z domácí produkce. Většinou je jíme doma syrové nebo je dělám na smetaně do sladkokysela. Tentokrát jsem měla uvařené brambory navíc, tak jsem se je rozhodla zapéct spolu s kedubnami. Vynikající …
Budete potřebovat
(množství do menšího pekáčku jako je na fotce)
4 brambory
1 větší kedlubnu
50-100g sýra dle chuti (dala jsem Goudu)
koření na ochucení brambor a kedluben (dala jsem drcený kmín a koření na styl vegety)
Na zapékací omáčku
1 zakysanou smetanu (kelímek asi 200g)
2 vejce
Na dochucení (dle chuti – sůl, oblíbené koření, zelené bylinky, může být i česnek, já jsem dala zelený medvědí česnek a trochu sypkého bio vývaru)
Postup
Brambory si uvařte ve slupce nejlépe den předem. Jdou pak dobře krájet.
Kedlubnu zbavte slupky, nakrájejte na asi centimetrové plátky a tepelně upravte. Nejlépe nad párou. Stačí 5 minut.
Připravte si omáčku. V misce si smíchejte zakysanou smetanu s vejci a dostatečně ochuťte, aby jídlo nebylo mdlé. Malým dětem samozřejmě solte málo. Já jsem do omáčky přidala sušený medvědí česnek, který je výrazný.
Menší pekáček vymastěte olejem nebo máslem. Naskládejte vrstvu na kolečka pokrájených brambor. Ochuťte je a posypte nastrouhaným sýrem.
Teď přijdou na řadu kedlubny. Můžete je zase lehce ochutit, třeba drceným kmínem.
Vše zalijte připravenou omáčkou.
Zapečte v troubě do zlatova na 180 stupňů. Asi 20 minut.
TIPY
Do jídla se hodí i sýr řeckého nebo balkánského typu.
Jídlo můžete udělat stejným způsobem jen z kedluben.
Pokud chcete jídlo udělat pro 4 dospělé, množství zdvojnásobte.
Zapečené kedubny jsou výborné jak teplé, tak studené …