Recept

Zapečené brambory s kedlubnou a sýrem

Kedlubna je fantastická zelenina, kterou můžete chroupat, zapékat, vyrábět z ní omáčku, salát či polévku.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Doma se mi nahromadily kedubny od farmáře z domácí produkce. Většinou je jíme doma syrové nebo je dělám na smetaně do sladkokysela. Tentokrát jsem měla uvařené brambory navíc, tak jsem se je rozhodla zapéct spolu s kedubnami. Vynikající …

Budete potřebovat

(množství do menšího pekáčku jako je na fotce)

  • 4 brambory
  • 1 větší kedlubnu
  • 50-100g sýra dle chuti (dala jsem Goudu)
  • koření na ochucení brambor a kedluben (dala jsem drcený kmín a koření na styl vegety)

Na zapékací omáčku

  • 1 zakysanou smetanu (kelímek asi 200g)
  • 2 vejce
  • Na dochucení (dle chuti – sůl, oblíbené koření, zelené bylinky, může být i česnek, já jsem dala zelený medvědí česnek a trochu sypkého bio vývaru)

Postup

  1. Brambory si uvařte ve slupce nejlépe den předem. Jdou pak dobře krájet.
  2. Kedlubnu zbavte slupky, nakrájejte na asi centimetrové plátky a tepelně upravte. Nejlépe nad párou. Stačí 5 minut.
  3. Připravte si omáčku. V misce si smíchejte zakysanou smetanu s vejci a dostatečně ochuťte, aby jídlo nebylo mdlé. Malým dětem samozřejmě solte málo. Já jsem do omáčky přidala sušený medvědí česnek, který je výrazný.
  4. Menší pekáček vymastěte olejem nebo máslem. Naskládejte vrstvu na kolečka pokrájených brambor. Ochuťte je a posypte nastrouhaným sýrem.
  5. Teď přijdou na řadu kedlubny. Můžete je zase lehce ochutit, třeba drceným kmínem.
  6. Vše zalijte připravenou omáčkou.
  7. Zapečte v troubě do zlatova na 180 stupňů. Asi 20 minut.

TIPY

  • Do jídla se hodí i sýr řeckého nebo balkánského typu.
  • Jídlo můžete udělat stejným způsobem jen z kedluben.
  • Pokud chcete jídlo udělat pro 4 dospělé, množství zdvojnásobte.

Zapečené kedubny jsou výborné jak teplé, tak studené …

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...