To vše zapečené v troubě za pomoci zakysané smetany, labužnickou verzi pak zajistíte vhodným sýrem navrch, třeba mozarellou nebo goudou.
Budete potřebovat
Uvařené brambory – nejlépe ve slupce, vychlazené
Krátce povařené růžičky květáku
Šmakoun nakrájený na kostičky (zvolila jsem druh s hlívu ústřičnou)
Zakysanou smetanu + mléko na zředění
1 vejce
Máslo na vymazání zapékací nádoby
Na dochucení sůl, zelené bylinky, případně kurkuma, kari
Dle chuti sýr na posypání (použila jsem tvrdší mozarellu)
Postup
Uvařte si brambory. Nejlépe ve slupce. Nechte je vychladnout, oloupejte je a nakrájejte na půlkolečka.
Květák rozeberte na drobné růžičky a krátce povařte, můžete jej připravit i nad párou. Květák rychle měkne, stačí pár minut, musí zůstat na skus.
V mističce si připravte zapékací omáčku. Smíchejte zakysanou smetanu, vejce a trochu mléka, ochuťte solí, můžete přidat i obíbené koření či zelené bylinky.
Ve větší míse lehce promíchejte brambory, květák a na kostičky nakrájeného Šmakouna. Vsypte do tukem vymazaného pekáčku, urovnejte a zalijte zapékací omáčkou.
Zapékejte na asi 190 stupňů po dobu 25 minut. 10 minut před koncem doby pečení můžete posypat sýrem.
TIP
Výborná a prověřená je kombinace květáku a kari, pokud stojíte o nepálivou variantu, vsaďte na kurkumu.