Lehce křupavá kedlubna s hráškem a mrkví obalená dobře ochucenou krémovou smetanovou omáčkou. Verze bez lepku, s rostlinnou smetanou. Rychlé, jednoduché...
1 balení sojové smetany (250 ml, smetana na vaření “cuisine”)
2 zarovnané lžíce jáhlové mouky (nebo jiná forma zahuštění dle vašich preferencí)
Olivový olej
Na dochucení stroužek česneku, sůl, mletý bobkový list, na špičku lžičky kurkuma, někdy dochutím i trochou sypkého BIO zeleninového bujónu.
Trošku vody nebo vývaru na závěrečné doladění konzistence pokud bude nutné
Postup
Kedlubnu oloupu, nakrájím na 3/4cm plátky a pak na hranolky. Mrkev nakrájím na kostičky, hrášek používám mražený. Někdy použiju rovnou kvalitní mraženou zeleninovou směs “hrášek s mrkví”.
Na olivovém oleji orestuji cibuli nakrájenou na kostičky, až se rozvoní a zesklovatí. Přidám zeleninu a míchám a restuji. Ochutím solí nebo sypkým zeleninovým bujónem bez glutamanu, chuť lze doladit také špetkou mletého bobkového listu nebo muškátového květu. Barvu i chuť lze také pozvednout kurkumou. Na pár minut dám na pánev pokličku.
Sojovou smetanu přeliju do hlubší misky a metličkou promíchám se 2 lžícemi jáhlové mouky. Tuto směs vliju do pánve k zelenině a na mírném stupni pod pokličkou vařím asi 5 minut. Občas promíchám a případně doladím konzistenci troškou tekutiny.
Tyto zadělávané smetanové kedlubny lze jíst “jen tak” nebo s bramborami nebo s vejcem nebo s opečeným tofu…
> ☝️Z kedluben se dají udělat také tytokedlubnové karbanátky. S jogurtovým dipem jsou báječné!🐭