Recept

Zadělávaná zelenina s tempehem – rychlý zdravý a výživný oběd

Tempeh se dá jíst jak studený, tak teplý, právě třeba v zadělávané zelenině. Jednoduché a rychlé.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Toto jídlo máte hotové do 15 minut, navíc obsahuje mnoho vitaminů, minerálů, vlákniny a dostatek bílkovin. Mnohdy jinak fádní dušená zeleniná získá díky [tempehu](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/tempeh “tempehu”) výraznou chuť. Tempeh se řadí mezi nejkvalitnější sojové výrobky díky vysokému obsahu živin a dobré stravitelnosti. Do svého jídelníčku by ho občas měli zařadit všichni, nejen vegetariáni.

Budete potřebovat

(množství si uzpůsobte podle počtu porcí)

  • Uzený [tempeh](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/tempeh “tempeh”)
  • Olivový olej (můžete dát i kousek másla)
  • Zeleninovou směs (použila jsem mraženou směs, mám 2 varianty: buď hrášek, mrkev, kukuřice nebo mrkev, hrášek, žlutá mrkev a fazolový lusk)
  • Trochu vody na podlití
  • Koření na ochucení zeleniny, bylinky, např. [řeřichu](http://www.varilamysicka.cz/clanky/jak-si-doma-kdykoliv-vypestovat-rerichu “řeřichu”), popř. sypký zeleninový bio bujón
  • Trochu mouky (hladké, špaldové, je to celkem jedno) .

Postup

  1. Vámi vybranou zeleninu nebo mraženou zeleninovou orestujte na troše olivového oleje.
  2. Po chvíli podlijte a duste 3 minuty.
  3. Povrch zeleniny lehce zaprašte moukou a promíchejte. Mouka spolu s tekutinou a tukem vytvoří na zelenině jen takový chutný povlak, dodá jí to zkrátka šmrnc … Duste pod pokličkou ještě tak 5 minut.
  4. Řiďte se tuhostí zeleniny, rozhodně nění cílem, abyste v pánvi našli hustou zeleninovou moučnou kejdu 😉
  5. Úplně nakonec do směsi vhoďte na kostičky pokrájený uzený tempeh a prohřejte. Jedná se o hotový produkt, není nutné ho vařit.

Můžete jíst samotné nebo podávat se šťouchanými brambory.

Výhoda tohoto jídla je ta, že je extra rychlé (pokud použijete mraženou zeleninovou směs)

Je mražená zelenina zdravá?

Dle odborníků na výživu je nejzdravější čerstvá zelenina. Hned na druhém místě je ale zelenina mražená, která může být v některých případech dokonce zdravější, než ta čerstvá, která může být napadená plísní. Pokud byste porovnali obsah vitaminů dlouhodobě klasicky skladované zeleniny a té mrazené, vyšla by v mnoha případech mražená dokonce líp. Mražená zelenina podléhá při výrobě přísným pravidlům, kdy od doby sklizně musí být do pár hodin zamražená, aby zůstaly zachovány živiny. Otázkou pak je, jak se k produktům chovají samotní distributoři a jak dodržují řetězec nepřetržitého mražení. Promněte ji v prstech, měla by se uvnitř sypat …

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...