Recept

Vynikající čokoládový dort, který zvládne každý

Chtěli byste udělat domácí dort? Aby se povedl a všem chutnal? Tak tady je ...

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Přáním dcery bylo mít k narozeninám domácí čokoládový dort. Rozhodla jsem se tedy pro zvětšenou verzi čokoládového dortu podle kuchařky Dity P. A Dita, ta se s tím nemaže. Čokoláda, máslo, cukr, šlehačka …žádný šizung 🙂 Zatímco při běžném pečení dávám přednost [zdravějším moučníkům](http://www.varilamysicka.cz/stitky/moucniky-a-dezerty “zdravějším moučníkům”), u této verze dortu jsem se ničím netrápila a všichni jsme si kousek dali s chutí.

A proč vyzkoušet zrovna tento dort? Je vyzkoušený, příprava jednoduchá, má skvělou konzistenci (jak korpus, tak krém), zatím každému chutnal, nemusíte být žádný umělec, aby dort vypadal skvěle a je zde velmi málo příležitostí k tomu jej zkazit. Bez obav se tedy do něj pusťte.

Budete potřebovat

Na těsto

  • 380g hladké mouky
  • 160g másla
  • 315 ml vody
  • 400g cukru (po vyzkoušení lze i méně)
  • 40g kakaa
  • 1 vrchovatou lžičku sody
  • 2 větší nebo 3 menší vejce
  • 160ml kefíru (nebo podmáslí)
  • 1 přírodní vanilkový cukr (nebo lžičku vanilkového extraktu)

Na krém

  • 750ml smetany ke šlehání
  • 700g hořké čokolády

Pokud by na vás té čokolády bylo moc, dokážu si představit udělat tento krém jen z poloviny množství a vnitřek dortu naplnit nějakým lehkým nečokoládovým krémem. Klidně ovocným.

Postup

  1. Do menšího hrnce nalijte vodu, přidejte kakao a máslo. Na mírném ohni zahřejte, až se máslo rozpustí.
  2. Do velké mísy nasypte mouku, cukr, vanilkový cukr (nebo extrakt), jedlou sodu a zahřátou kakaovou směs. Důkladně promíchejte elektrickým šlehačem.
  3. Přidejte podmáslí a vejce. Znovu promíchejte.
  4. Z těsta upečete 2 dortové korpusy. Použila jsem klasickou dortovou formu 26cm, mohla by být i 28 cm. Formu lehce vymažte a vyložte pečicím papírem.
  5. Pečte na 180 stupňů asi 25-30 minut. Zkuste špejlí, jak na tom těsto je. Určitě není dobré korpus přepéct a zbytečně vysušit.
  6. Připravte si krém. Smetanu přiveďte k varu, nalámejte do ní čokoládu a kastrol odstavte z plotny. Čokoládu nechte ve smetaně pomalu rozpouštět. Pak pořádně promíchejte do hladka. Krém nechte chladnout v lednici, postupným tuhnutím bude měnit konzistenci i chuť. Rozhodně je dobré krém v lednici sem tam promíchat …
  7. Pak už jen sestavte dort. Na první placku namažte polovinu krému. Přiklopte druhou plackou a celý dort nahoře a kolem dokola namažte zbylým krémem. Krém byste měli nechat chvíli v pokojové teplotě, aby nebyl příliš tuhý a šel dobře rozmazávat.
  8. Teď už jen stačí ho nazdobit podle vlastního přání, schopností a možností 🙂

Jak je dort velký?

Asi vás bude zajímat, jak je dort velký, kolik krků lačných po čokoládě z dortu nasytíte. Jelikož jsme narozeniny slavili nejdříve u jedné babičky a pak u druhé a dělat dva dorty bych časově nezvládala, rozhodla jsem se udělat jeden větší (měl průměr asi 27cm). Množství bohatě stačilo pro 2 rodiny …K původnímu receptu na čokoládový dort od Dity P jsem tedy ke každé ingredienci připočetla 25%, kromě cukru. Tato varianta je vidět na fotkách.

Když chcete vysoký dort

Použijte menší kulatou formu, vzniknou 2 vyšší korpusy, kdy každý z nich ještě překrojíte na půl a dort pak budete skládat celkově ze 4 placek. Pokud tedy toužíte po hodně vysokém dortu, zvolte tuto, lehce náročnější, variantu.

Já jsem těsto pekla ve větší formě, dort jsem tedy složila jen ze dvou korpusů a neriskovala tak potíže při jejich podélném překrojování.

Dort je opravdu výborný, extra čokoládový, poctivý …Sice tedy kalorická bomba, ale bez ztužených tuků, éček a umělých barviv.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...