Recept

Vydatná rychlá polévka z červené čočky

Snadná, rychlá, chuťové výborná a výrazná polévka.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Tato polévka vznikla tak, že jsem zaexperimentovala a vyzkoušela kombinaci rajčat a červené čočky. Rajčata dodají polévce výraznou chuť, není pak potřeba ji nijak zvlášť dochucovat. Na této polévce mě baví její snadná a opravdu rychlá příprava, která vás v celkovém čase u linky (kuchyňské) nebude stát více jak 30 minut 🙂

Na 3 litry polévky budete potřebovat

  • ½ balíčku červené čočky
  • 4 mrkve nakrájené na kolečka
  • 1 cibuli nakrájenou na kostičky
  • Trošku oleje, na kterém zesklovatíte cibulku
  • 1 lžíci hladké mouky (lze vynechat, čočka polévku zahustí sama o sobě)
  • 4 velká rajčata nebo loupaná rajčata v konzervě (výborná jsou od značky Valfruta – mají všude)
  • Uzeninu – množství a kvalitu dle chuti a možností (já jsem použila 2 BIO párky z Intersparu, které obsahují 96% masa)
  • cca 2 litry vody
  • Na dochucení – sůl, majoránku, popř. trošku bujónu bez glutamátu

Postup

  1. Cibuli (nebo klidně jarní cibulku) nakrájejte na kostičky a osmahněte na oleji.
  2. Přidejte lžíci hladké mouky a krátce zasmahněte (tento krok lze vynechat)
  3. Přidejte cca 2 litry vody a ochuťte solí nebo bujónem.
  4. Vsypte zbytek ingrediencí – červenou čočku (předem propláchnutou v horké vodě), pokrájená rajčata, na kolečka pokrájenou mrkev a uzeninu.
  5. Vařte cca 15 minut
  6. Na závěr polévku ochuťte majoránkou.

Pokud to s množstvím ingrediencí přeženete a na konci varu zjistíte, že se vám z polévky stal pěkně hutný „eintopf“, nic se neděje. Stačí ji trochu doředit a je hotovo.

TIP

Pokud chcete polévku dát i dětem, můžete si pohrát s konzistencí. Mojí dceři kousky surovin v polévce vadily, tak jsem ji „projela“ tyčovým mixérem a stala se z ní chuťové fantastická hladká polévka, která měla najednou úspěch 🙂

Proč je červená čočka dobrá?

Tato polévka je rychlá především proto, že jsem v receptu použila červenou čočku. Červená čočka je čočka loupaná. Díky chybějící slupce není nutné čočku přes noc namáčet, je lépe stravitelná a nenadýmá. Při vaření se mění její barva z červené na žlutou a je uvařená do 15 minut.

Pro maminky

Červená čočka se skvěle hodí i pro těhotné a kojící maminky, kterým tradiční luštěniny mohou způsobit nadýmání. Vzhledem k výborné stravitelnosti může být červená čočka podávána i kojencům. Zhruba od 9. měsíce věku můžete do příkrmu přidat 1 lžičku uvařené čočky a s rostoucím věkem množství navyšovat.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...